MINISTAR RUŽIĆ NA PRAVNOM FAKULTETU: Sve više maturanata želi da studira u Srbiji

Lj.B.

28. 06. 2022. u 20:18

MINISTAR prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić posetio je danas Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, gde su budući brucoši polagali prijemni ispit za upis na ovaj fakultet.

МИНИСТАР РУЖИЋ НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ: Све више матураната жели да студира у Србији

Foto: Tanjug

- Pravni fakultet je u samom vrhu srpskog i evropskog visokog obrazovanja u oblasti prava i pravnih nauka. O tome najslikovitije govori izuzetno interesovanje mladih za studije na ovom fakultetu i u uslovima  sve veće konkurencije.  Ove godine, ukupan broj mesta za buduće studente prve godine na ovom fakultetu je 1.400, dok će država finansirati studije njih 600 - rekao je  Ružić.

Broj kandidata je 19.591 na svim fakultetima. Na Univerzitetu u Beogradu opredeljeno je ukupno 15.053 mesta, a broj prijavljenih  Ministar je istakao da je "zadovoljstvo  videti da svake godine ima veliki broj prijavljenih kandidata za studiranje na najstarijem i najvećem univerzitetu u Republici Srbiji".

- To je potvrda kvaliteta rada fakulteta i profesora. Moram da dodam da i u drugim univerzitetskim centrima postoji interesovanje za studiranje, posebno na atraktivnim studijskim programima. Naš zajednički zadatak je da stalno proveravamo i unapređujemo kvalitet rada na visokoškolskim ustanovama, i da svoje standarde stalno usaglašavamo sa standardima evropskog obrazovnog sistema - naveo je Ružić.

Ove godine, doneta je odluka da se iz budžeta Republike Srbije finansira ukupno 36.626 budućih brucoša, od toga Vlada Republike Srbije  finansiraće 29.790 mesta, a Pokrajinska vlada 6.836.

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima traje od 27. juna do 1. jula, a objavljivanje rezultata najkasnije do 4. jula 2022. godine.  Objavljivanje konačne rang-liste je najkasnije do 11. jula, a upis na fakultete je nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta od 11. do 15. jula 2022.godine.

U drugom, septembarskom upisnom roku prijavljivanje kandidata je 1. i 2. septembra, a polaganje prijemnog ispita je 5. i 6. septembra. Objavljivanje konačne rang liste je najkasnije do 12. septembra, dok je upis od 12. do 15.septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)