INTERVJU Uroš Jovčić: Mladi Dobrica Ćosić, velika odgovornost i trema

MAJA JEŠIĆ

28. 03. 2021. u 10:38

PRVO što nas asocira na mladog glumca Uroša Jovčića je širok osmeh i radost. Takav je u komunikaciji, takav je i u svom poslu, "lako" glumi, verujemo mu u svakoj ulozi. Uz njegovog Đorđa Vujadinovića - Nosonju u filmu i seriji "Montevideo, Bog te video", upoznali smo i zavoleli i Uroša. "Montevideo" je bio njegova "zlatna karta" za ulazak na veliko platno i male ekrane.

ИНТЕРВЈУ Урош Јовчић: Млади Добрица Ћосић, велика одговорност и трема

Foto Promo /Arhiva

Sa već kultnom serijom, proputovao je pola sveta, zaljubio se na Tenerifima za ceo život, u špansku glumicu, pevačicu i influenserku Dženi Martin, koja je sada Beograđanka i Uroševa verenica, stekao "prijatelje do groba". Snažan utisak ostavljao je i ulogama u serijama "Komšije", "Ubice moga oca", "Žigosani u reketu", filmu "Mali Budo". Putujemo s njim i preslišavamo znanje građana po Srbiji u kvizu "Štoperica" (B92).

Stalni je član pozorišta "Boško Buha" u Beogradu i dobitnik nagrade za najboljeg mladog glumca 2013. godine za ulogu Milana u predstavi "Sunce tuđeg neba" na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić". Gledaoce će vrlo skoro obradovati novim ulogama u značajnim projektima o kojima priča za TV Novosti.

* Čak i u godini koja nas je namučila i promenila nam živote, vama se mnogo toga značajnog dogodilo. Verili ste svoju voljenu Dženi, emitovana je i uspešno prošla kod publike serija "Klan". Angažovani ste i u novim serijama, filmu, radite kviz "Štoperica" na B 92...?

- Divno je biti srećan i treba se stalno truditi oko toga. U vremenu u kojem živimo, mada svako vreme nosi svoje breme, i ja sam naučio da cenim sreću. Takođe sam naučio da moja sreće ne zavisi samo od mene, već i od sreće i zdravlja mojih bližnjih. Istina je, meni su se u poslednjih godinu dana desile jako lepe stvari i na privatnom i na poslovnom planu, međutim, ne mogu u potpunosti da budem srećan kada su se neki nemili i teški događaji dešavali i mojoj porodici i meni bliskim i dragim ljudima, ljudima oko nas. Na privatnom i poslovnom planu čeka me mnogo izazova i trudiću se da ih rešim najbolje što mogu i da što više budem srećan. Nemam malo godina, i moja generacija mora da reši neka ozbiljna životna pitanja. Spreman sam i za nove izazove i nova iskušenja.

Foto Promo /Arhiva

* Sa nestrpljenjem čekamo seriju "Vreme zla", koju je producirao vaš kolega Goran Šušljik, a režirao Ivan Živković, ali i film "Nebesa" reditelja Srđana Dragojevića. Koga igrate u seriji, a koga u filmu?

- Velika čast i zadovoljstvo mi je bilo da sarađujem sa Srđanom Dragojevićem. Imao sam priliku da radim sa njim nekoliko reklama, ali kada me je pozvao za film, bez kastinga, za tu jednu finu epizodnu ulogu, bio sam stvarno srećan, a kada sam pročitao scenario koji je napisao za "Nebesa", bio sam još više oduševljen. Taj scenario je jedan od najboljih koje sam u skorije vreme pročitao. Imao sam uvek želju da sarađujem s njim na filmu, i, evo, sada se to ostvarilo. Igram ulogu Saše, on je pomoćnik u galeriji, pomalo je čudan, isfeminiziran lik koji obožava umetnost, svega se plaši, ali sve pokušava da zadovolji svoju gazdaricu. Uživao sam na snimanju i jedva čekam da pogledam film. Što se tiče "Vremena zla", imao sam priliku da sa Ivanom sarađujem i ranije, a Goran Šušljik je multitalentovani umetnik, legenda, veliki glumac. Posebno mi je drago što u tom projektu igram mladog Dobricu Ćosića, "oca nacije", veliku i značajnu književnu i istorijsku ličnost. Jedva čekam premijeru, ili da krene serija da vidim kakav sam posao uradio. Imao sam veliku odgovornost, ali i tremu, što je razumljivo kad igrate veliku istorijsku ličnost.

DVE DEČJE PREMIJERE

U MATIČNOM pozorištu, "Boško Buha", Uroš radi na dve dečje predstave:

- U "Hajdi", po adaptaciji Miljane Depolo i režiji Đurđe Tešić, igram više uloga - dečaka Petra, pripovedača, pekara i crkvenjaka, a u "Mačoru u čizmama", koju je napisao Igor Bojović a režirao Jug Radivojević, igram najmlađeg mlinarevog sina Todora, koji je pored mačora glavni lik u predstavi. Premijere se očekuju krajem aprila ili početkom maja, ako nam epidemiološke prilike dozvole, ali mi radimo punom parom i nadamo se da će sve krenuti nabolje i da ćemo dečicu ponovo vratiti u pozorište.

* Koliko ste zadovoljni serijom "Klan", svojom ulogom i saradnjom sa rediteljem i kolegama?

- Uživao sam i dok sam se pripremao za ulogu u seriji i dok sam snimao. Boban Skerlić je jako dobar reditelj, profesionalac, mnogo zna o problematici o kojoj je snimao seriju i pisao. Bila mi je privilegija da radim sa njim, pogotovo dok smo se pripremali za seriju. To mi je bilo izuzetno iskustvo, nešto potpuno novo za mene, jer nikada nisam igrao takav lik, opasnog krimi tipa. Volim da gledam kriminalističke serije, ali nisam verovao da bih ikada mogao da zaigram u takvoj seriji i bilo mi je jako drago kada su me "kastovali" za ulogu Šturma. Jedva čekam nastavak snimanja, planirano je da krenemo već od maja, i ako upola bude tako dobra atmosfera kao u prvom delu, drugi će biti još još bolji. Jedva čekam da se vidim sa svojim kolegama.

* Igrali ste u sva tri dela "Montevideo, Bog te video", i u filmu i u seriji lik Đorđa Vujadinovića Nosonje. Sa ove distance, kakve emocije vas vežu za taj projekat, koji je filmsku i TV produkciju ozbiljno promenio, a vas izbacio u prvi plan?

- "Montevideo" je bio nesvakidašnji i najveći projekat na kojem sam radio. Mi smo tada delom bili svesni, a kasnije mnogo više da je taj projekat značajno promenio našu kinematografiju, i u produkcijskom delu, i u glumačkom - iznedrio je mnogo mladih sjajnih glumaca, koji su kasnije "kidali" na svim poljima glume. Bio je to divan projekat i za rad, i posle za uživanje "iza ekrana", i za učestvovanje na mnogobrojnim premijerama, gde sam upoznao puno sjajnih ljudi. I lokacije na kojima smo snimali bile su fantastične, Beograd, Pančevo, Baranda, Vršac, Crna Gora, Italija, Tenerifi. "Montevideo" je za mene bio kao druga završena glumačka akademija, pošto je čitavo snimanje trajalo 4-5 godina. Na snimanju sam upoznao i drugare za ceo život, i svoju partnerku za ceo život, od tog projekta je sve krenulo. "Montevideo" nikada neću zaboraviti, jer je ostavio dubok trag u meni. On je već sada evergrin koji svi vole. Nadam se samo da ću još jednom imati priliku da radim na jednom tako velikom projektu.

* Serije "Žigosani u reketu" i "Ubice moga oca" odlično su prihvaćene kod publike. Da li ste se udobnije osećali u ulozi pomoćnog trenera Dekija ili advokata Dobrila Životijevića? Koji žanr vam najviše prija?

- Serije su sjajno prošle kod publike, mislim da sada izlazi i peta sezona "Ubica", što je sjajno. Imao sam sreću da radim u dve sezone u "Ubicama", jednoj u "Žigosanim". Što se tiče uloga, lično mi više odgovaraju, što se vidi i po projektima koje sam radio, komični likovi. Tu se osećam kao riba u vodi, a na publici je da kaže gde sam se bolje snašao.

Foto Promo /Arhiva

 

LEKOVITA "ŠTOPERICA"

* USPEŠNO vodite kviz "Štoperica" (B 92). Novi format, novi vi, ili pravi vi? Neposredan, vedar, šaljiv, dobronameran? Kakvo iskustvo vam je donela "Štoperica" koje do sada niste iskusili?

- Krenula je druga sezona ovog "uličnog" kviza koji je za kratko vreme postao jako gledan i omiljen kod publike. To je za mene bio novi zadatak, uloga voditelja. Drago mi je što radim "Štopericu", volim da se šalim sa ljudima, da se družim, proputovao sam i upozano mnoge gradove, video kako žive ljudi van Beograda. Taj vedar duh kviza mi baš prija. Sve je nekako zdravo, duhovito, dobronamerno, druželjubivo, samim tim i lekovito. Ekipa je sjajna, iskustvo potpuno drugačije, novo i zanimljivo. Drago mi je da sam napravio iskorak iz mog glumačkog posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024