U MALOM POZORIŠTU „DUŠKO RADOVIĆ“: Predstava za decu „Priča o Svetom Savi“

V.V.S.

20. 01. 2021. u 15:58

У МАЛОМ ПОЗОРИШТУ „ДУШКО РАДОВИЋ“: Представа за децу „Прича о Светом Сави“

Foto: Ž. Sinobad

U MALOM pozorištu „Duško Radović“ u subotu ( 23. januara) i u nedelju u podne , biće izvedena predstava za decu „Priča o Svetom Savi“ u režiji Saše Gabrića.

Predstava je nastala po tekstu Bratislava Petkovića i prati život Rastislava (Rastka) Nemanjića srpskog princa, monaha, igumana manastira Studenica, književnika, diplomate i prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve.


Rastko, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, i brat Vukana i Stefana Prvovenčanog, kao mladić dobio je od oca na upravu Zahumlje ali je ubrzo pobegao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, gde je dobio ime Sava. Kasnije je sa svojim ocem, koji se zamonašio i dobio ime Simeon, podigao manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori.


„Retki su narodi koji mogu da se pohvale time da se kroz jednu ličnost mogu prikazati svi nedostižni vrhovi kojima se teži. Neprolazne vrednosti za svakog čoveka. Mi spadamo u te, koji imaju privilegiju i čast da kroz jednu ličnost personifikujemo sebe, svoju istoriju i duhovnost. Sva njena dubina, veličina i sjaj odlikuje se kroz lik svetog čoveka, nacionalnog simbola, duhovnog zaštitnika svih srba – Svetog Savu.“ – rekao je Saša Gabrić, reditelj predstave.

U predstavi igraju Bogdan Bogdanović (Rastko, Sava), Nebojša  LJubišić (Nemanja), Aleksandra  Anđelković (Ana), Saša  Kuzmanović (Nikanor), Lazar Miljković (Jovan) i  Katarina Dimitrijević (Đurđinka).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

veljko živković

20.01.2021. 19:29

Улоге: Богдан Богдановић као Принц Растко Немањић/Свети Сава, Небојша Љубишић као Велики Жупан Стефан Немања, Александра Анђелковић као Ана Немањић, Саша Кузмановић као Никанор, Лазар Миљковић као Јован и Катарина Димитријевић као Ђурђинка. Браво! Представа "Прича о Светом Сави" биће премијерно изведена у Малом позоришту "Душко Радовић" у суботу 23 јануара и у недељу у подне и биће супер.