INTRIGANTAN ŽIVOT KRISTE ĐORĐEVIĆ: U Kraljevu predstavljena knjiga "Gospođa" novinara Stevana Kostića

G. ĆIROVIĆ

26. 05. 2023. u 12:14

U organizaciji Narodne bibliotele „Stefan Prvovenčani“, u svečanoj sali Gradske uprave u Kraljevu održana je promocija knjige „Gospođa“ čiji je autor rođeni Kraljevčanin Stevan Kostić, novinar emisije „Oko“ na RTS.

ИНТРИГАНТАН ЖИВОТ КРИСТЕ ЂОРЂЕВИЋ: У Краљеву представљена књига Госпођа новинара Стевана Костића

G.Šljivić

Knjiga „Gospođa - tajnoviti život Kriste Đorđević” donosi prvu pisanu biografiju kćerke bogatog Srbina iz Zagreba, sestre od strica slikara Save Šumanovića, kume Miloša Crnjanskog i posrednika njegovog povratka u zemlju, čuvara zlata Josipa Broza Tita i Komunističke partije, ujedno i jednog od osnivača Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”, predsednice Crvenog krsta Srbije, mecene umetnika i čitavu deceniju sustanarke Dobrice Ćosića.

Kako se moglo čuti na promociji, ova knjiga je zapravo pokušaj da se život Kriste Đorđević, prepun tajni, obrta i čudnih sudbina, plemenitosti i humanosti, makar malo približi ljudima novog doba.

G.Šljivić

Autor Stevan Kostić

- Detalji iz njenog života su toliko intrigantni da se čovek prosto zapita da li je svo to tako zapravo i bilo. Njena sudbina, njeno trajanje je, na neki zgusnuti i simboličan način, sudbina naših naroda, sudbina jedne države koja i nije tako dugo trajala, ali je bila zajednička – kaže autor Stevan Kostić.

Ideja za knjigu, prema njegovim rečima, nastala je dok je istraživao ličnost i slike Save Šumanovića, nakon čega se upustio u istraživanje o životu i sudbini Kriste Đorđević.

G.Šljivić

Promocija "Gospođe" u Kraljevu

- Osim što je na čudnovat način bila povezana sa tolikim važnim ličnostima, ona je zaista bila siva eminencija kulturnog života Beograda, i Kraljevine i socijalističke Jugoslavije – dodao je Kostić. - Krista je, uslovno rečeno, jedna od onih „malih“ istorijskih ličnosti. Istorija neće zaboraviti velike istorijske ličnosti i uvek će se baviti i Titom, i Dražom, i Rankovićem, preispitivaće ih sa raznoraznih pozicija. Ove „male“ ličnosti, ako neko nešto ne napiše o njima, istorija će zaboraviti. Tako ova knjiga čuva Kristu i njenog supruga Đuricu Đorđevića od zaborava.

IZAZOV

OSIM autora, promociji knjige „Gospođa“ prisustvovali su i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, izdavač Manojlo Vukotić, poznati pisac Vule Žurić i Dragan Bisenić, novinar, diplomata, pisac i prevodilac.

- Stevan je napravio intrigantnu emisiju o Kristi Đorđević koja je bila i provokacija i profesionalni izazov da se o njoj napravi nešto više i detaljnije. Knjiga je više od obične priče o pravoj gospođi o kojoj bi mogao i film da se snimi – rekao je Manojlo Vukotić ovom prilikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!