SVETSKE ZVEZDE PRISTIŽU U VENECIJU: Sve spremno za međunarodni filmski festival

Milica Ostojić

30. 08. 2022. u 13:18

U VELELEPNOJ Veneciji pripremljenoj za do sada neviđeni glamur sutra se, 79. put, otvara najstariji Filmski Bijenale na svetu.

СВЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ ПРИСТИЖУ У ВЕНЕЦИЈУ: Све спремно за међународни филмски фестивал

Foto: EPA

Na crvenom tepihu prošetaće se veliki broj svetskih zvezda, a publika će moći da uživa u svetskim filmskim ostvarenjima, među kojima se uobičajeno nalaze i kandidati za Oskara.

Na terasi elitnog hotela Ekscelzior, koji je ostao do danas privilegovano mesto za međunarodni džet set Filmskog Bijenala, 7. avgusta 1932. godine ugasila su se svetla, kako bi se označio početak prve projekcije filma „Dr. Jeckyll and Mr. Hyde“, sa brojnim tada svetski slavnim gostima, kao što su Greta Garbo i Klerk Gebl. I sada se upravo na tom mestu otvara izložba sa 40 fotografija slavnog fotografa Rikardo Gjardija, koji je ovekovečio slavne koji su zakoračili na venecijanskoj filmskoj sceni.

Festival traje do 10. septembra, a u zvaničnoj konkurenciji za nagradu Zlatni lav učestvuju 23 filma. Festival otvara američka crna komedija „White Noise“ reditelja Noe Baumbaha, igraju Adam Drajver, Greta Gervig i Lars Ajdinger. U konkurenciji za nagradu učestvuje 5 američkih, 2 latinoamerička filma, 3 engleska, 5 italijanskih, 5 francuskih, 2 filma iz Irana i jedan iz Japana. Među naslovima su i ostvarenja oskarovaca i najpoznatijih reditelja današnjice, Darena Aronovskog, Florijana Zelena, Jafana Panahija, Martina Mekdone, Toda Filda, Luke Gvadanjinija...

Tokom ceremonije otvaranja predsednik Filmskog Bijenala Roberto Ćikuto i umetnički direktor Festivala Alberto Barbera dodeliće Zlatnog lava za karijeru slavnoj francuskoj glumici Katrin Denev. Osim nje na Festivalu se očekuju brojni protagonisti filmova, kao i reditelji, najavljuje se Entoni Hopkins, Oliver Stoun, za kojeg postoji ogromno interesovanje, Kejt Blančet, Hju Džekman...

Ove godine po prvi put u konkurenciji za Zlatnog lava učestvuju 4 Netfliksove produkcije. Pored  Bumbahove crne komedije, tu su i film „Plavuša“ Edrua Dominika, u kom Ana de Armas tumači ulogu slavne Merilin Monro, u kojem je sabran tragični život velike svetske zvezde, film Romea Gavrasa (sina grčkog oskarovca Koste Gavrasa), kao i film „Bardo“ Alehandra Injaritua, meksički film koji je posle 22 godine stigao u glavni program Festivala.

Jedan italijanski film već izaziva veliku pažnju, reditelja Luke Gvadanjinija „I kosti i sve“, gde Timoti Šalame i Tejlor Rasel igraju ljubavni par i postaju kanibali, film snimljen u Americi („Bones and All“).

Srbija učestvuje sa filmom Dušana Zarića i Matije Gluščevića „Da li ste videli ovu ženu“ kao srpsko-hrvatska koprodukcija, u zvaničnom takmičarskom programu Nedelja kritike. Reč je o prestižnoj selekciji koja okuplja sedam debitantskih filmova iz celog sveta, a poslednji put srpski učesnik ovog programa bila je drama „Ničije dete“ Vuka Ršumoviča (na 71. Bijenau 2014.) koji je zabeležio apsolutni trijumf, sa tri najprestižnija priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)