SRPSKA SLAVA I ZVUK TRADICIJE: Bogat program u Novom Sadu povodom preuzimanja titule Evropske prestonice kulture

S. B.

15. 01. 2022. u 10:33

NOVOSAĐANI, sa titulom Evropske prestonice kulture, koju su preuzeli na Dočeku, 13. januara uz spektakularan program na svečanoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu i jedinstvenoj predstavi "Zeniteum" na posebno instaliranoj sceni ispred zgrade Banovine, kao i nizom koncerata raznih izvođača, nastavljaju sa programima posvećenim kulturi.

СРПСКА СЛАВА И ЗВУК ТРАДИЦИЈЕ: Богат програм у Новом Саду поводом преузимања титуле Европске престонице културе

Između tradicionalnog i interkulturalnog, Foto Pavel Surovi

Tako su sinoć u Kulturnim stanicama počeli sa manifestacijom koja obeležava tradicionalnu srpsku slavu.

- Doček u našem gradu je i ove godine objedinio proslave 2022. i 7530. godine, a nastavljamo programima kojima se simbolično osvrćemo na tradicionalnu srpsku slavu, naše prvo kulturno dobro ubrojeno u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska - kaže Milana Milovanov iz NS EPK.

- Naše kulturne stanice obeležavaju staru tradiciju, ali na nov način i to uz pesmu horova, muziku tamburaša i izložbu fotografija. Ujedno, u vojvođanskoj sredini slava podrazumeva dobrodošlicu svim komšijama, prijateljima, užoj i široj porodici, stoga je Novi Sad, kao dobar domaćin i grad interkulturalnosti, otvorio vrata za sve, kako bismo, u posebnom, modernom ambijentu, zajedno označili tradicionalnu svečanost.

Za tu priliku su ispred kulturnih stanica postavljeni štandovi sa toplim napicima, a mladi, koji dočekuju goste, bili su odeveni u narodne nošnje vojvođanskih etničkih grupa srpske, slovačke, mađarske, rumunske, rusinske, bunjevačke.

U okviru programa drugog dana slave, danas članovi folklornih ansambala priređuju spletove narodnih igara i donose zvuk tradicije. Osim nastupa dečijih ansambala i orkestara, na platoima ispred kulturnih stanica u znaku interkulturalnosti organizuje se mali bazar rukotvorina, gde pripadnici nacionalnih manjina izlažu rukotvorine inspirisane svojim tradicijama.

Foto G. Zlatković

SARADNjA SA LITVANIJOM

MINISTARKA kulture Maja Gojković sastala se juče sa Simonasom Kajrisom, ministrom kulture Litvanije, u Novom Sadu povodom manifestacije Evropske prestonice kulture i tom prilikom naglasila da su Novi Sad i Kaunas paralelno poneli prestižnu titulu.

Oni su takođe istakli da se saradnja na polju kulture može razvijati upravo oslanjajući se na program i projekat "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture" i program grada Kaunasa i da je to dobra prilika da se podstakne saradnja nacionalnih muzeja, biblioteka, ali i umetnika i nezavisne scene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)