CRTEŽI ALEKSANDRA MITROVIĆA U GALERIJI "HAOS": Kutije pune uspomena

M.A.K.

29. 11. 2021. u 17:50

GALERIJA "Haos", od utorka, 30. novembra do 17. decembra, predstavlja izložbu mladog stvaraoca iz Arilja, Aleksandra Mitrovića.

ЦРТЕЖИ АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА У ГАЛЕРИЈИ ХАОС: Кутије пуне успомена

Galerija Haos

Autor rođen u Užicu 1990. koji je slikarstvo na FLU diplomirao u klasi Velizara Krstića, master studije završio kod Gordana Nikolića, do sada je izlagao na više od pedeset grupnih i devet samostalnih izložbi. Među priznanjima koje je osvojio ističe se glavna nagrada na 17. bijenalu studentskog crteža Srbijeu. U galeriji specijalizovanoj za crtež, ističu da Mitović u svojim delima koristi grafitne olovke, ugljen, četke i razblaženi tuš:

-Njegove linije su tanane, precizne, katkad lazurne. Njima postiže mekoću u izrazu i gotovo akvarelski efekat, naročito svojim lavirunzima - ističe Borka Božović, osnivač "Haosa". - Njegovi biciklisti, deca sa trotinetima i triciklima personificiraju radost, igru, odrastanje, vraćanje prirodi, optimizam, svet posebne lepote, one za kojom žudimo.

A u tekstu istoričarke umetnosti Kristina Selaković, koji prati ovu postavku, između ostalog, piše:

- Aleksandar Mitrović minuciozno, strpljivo i nadasve s lakoćom svojim crtežima nas uvodi u njegov svet detinjstva i odrastanja. Inspiraciju nalazi u metalnim kutijama punim uspomena. Obično su to crno-bele fotografije bližnjih koje nas uvode u lavirint prošlosti i sećanja...Osim crteža Mitrović se interesuje i za odbačene predmete, limene kutije koje takođe doživljava kao površinu na kojoj se može zabeležiti crtež i intiman svet prirode. Stare kutije u kojima su čuvane zaboravljene gramofonske igle pokrenule su umetnika da iglu poveže sa grafitnom olovkom. Kao što igla čita zvuk, sa određene ploče i pokreće muziku prošlih vremena, tako i linija čita određene oblike iz prirode koji su preneseni na crtež.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)