CRTEŽI ALEKSANDRA MITROVIĆA U GALERIJI "HAOS": Kutije pune uspomena

M.A.K.

29. 11. 2021. u 17:50

GALERIJA "Haos", od utorka, 30. novembra do 17. decembra, predstavlja izložbu mladog stvaraoca iz Arilja, Aleksandra Mitrovića.

ЦРТЕЖИ АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА У ГАЛЕРИЈИ ХАОС: Кутије пуне успомена

Galerija Haos

Autor rođen u Užicu 1990. koji je slikarstvo na FLU diplomirao u klasi Velizara Krstića, master studije završio kod Gordana Nikolića, do sada je izlagao na više od pedeset grupnih i devet samostalnih izložbi. Među priznanjima koje je osvojio ističe se glavna nagrada na 17. bijenalu studentskog crteža Srbijeu. U galeriji specijalizovanoj za crtež, ističu da Mitović u svojim delima koristi grafitne olovke, ugljen, četke i razblaženi tuš:

-NJegove linije su tanane, precizne, katkad lazurne. NJima postiže mekoću u izrazu i gotovo akvarelski efekat, naročito svojim lavirunzima - ističe Borka Božović, osnivač "Haosa". - NJegovi biciklisti, deca sa trotinetima i triciklima personificiraju radost, igru, odrastanje, vraćanje prirodi, optimizam, svet posebne lepote, one za kojom žudimo.

A u tekstu istoričarke umetnosti Kristina Selaković, koji prati ovu postavku, između ostalog, piše:

- Aleksandar Mitrović minuciozno, strpljivo i nadasve s lakoćom svojim crtežima nas uvodi u njegov svet detinjstva i odrastanja. Inspiraciju nalazi u metalnim kutijama punim uspomena. Obično su to crno-bele fotografije bližnjih koje nas uvode u lavirint prošlosti i sećanja...Osim crteža Mitrović se interesuje i za odbačene predmete, limene kutije koje takođe doživljava kao površinu na kojoj se može zabeležiti crtež i intiman svet prirode. Stare kutije u kojima su čuvane zaboravljene gramofonske igle pokrenule su umetnika da iglu poveže sa grafitnom olovkom. Kao što igla čita zvuk, sa određene ploče i pokreće muziku prošlih vremena, tako i linija čita određene oblike iz prirode koji su preneseni na crtež.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TATA PONOSAN: Ćerka legendarnog folkera postala šampion sveta: To mi je najvažnije trenutno!