"MORAMO DA SNIZIMO CENE GASA": Premijer Holandije poslao važnu poruku na samitu u Pragu

Tanjug

06. 10. 2022. u 21:02

ONO oko čega smo se saglasili danas jeste da moramo da snizimo cene gasa u Evropi i to nije pitanje samo za 27 država, već za 44 države i svih 44 lidera su potpuno saglasni i imaju zajedničku ambiciju da donesu mere kako bi se cene gasa snizile, izjavio je danas novinarima u Pragu holandski premijer Mark Rute

МОРАМО ДА СНИЗИМО ЦЕНЕ ГАСА: Премијер Холандије послао важну поруку на самиту у Прагу

Foto: Tanjug/AP

U Pragu je danas održan prvi sastanak Evropske političke zajednice.

- Dok god su cene gasa visoke i inflacija u Evropi visoka sve vlade gledaju na koji način će podržati domaćinstva i kompanije kako bi mogli da izađu na kraj sa tom situacijom sa visokim cenama na tržištu energenata i visokom inflacijom - rekao je Rute, preneo je Tanjug.

Na pitanje kako će to uraditi, Rute je rekao da o tome treba da odlučuju države, da je to u nacionalnoj nadležnosti, da Holandija sprovodi mere, da Francuska, na primer, godinama daje supstitucije, a da druge zemlje imaju svoje sisteme.

- To je individualna stvar država, ali ja govorim o kolektivnoj meri koja bi se ticala cena gasa -  istakao je on.

Kada je reč o razgovorima u Pragu, on je kazao da je ispoljena želja da se to dogodi i da će se o tome razgovarati među 27 država članica.

- Trebalo bi da dođe do realizacije ne sutra, ali u bliskoj budućnosti, već smo uradili puno, razgovarali smo o pitanjima o ograničavanju cene, o modelu koji bi se sprovodio, kako bismo radili na zajedničkoj nabavci, o svim tim pitanjima ćemo razgovarati i potom generalni osećaj je da treba da ponovo dosegnemo do svih 27 država i uradimo nešto kao 44 - istakao je Rute.

BONUS VIDEO:

VOJNE VEŽBE ZA MOBILISANE: Pogledajte kako izgleda obuka vojnika u Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)