ĐUBRIVO SAMO NA KAŠIČICU: Bez dovoljnih količina i rod će biti manji

S. B. - J. Su.

10. 09. 2022. u 08:45

SETVA na srpskim oranicama je već počela. Sa početkom oktobra na redu je i pšenica. I ove sezone, kako najavljuju domaći ratari, štedeće u dohrani.

ЂУБРИВО САМО НА КАШИЧИЦУ: Без довољних количина и род ће бити мањи

Foto N. Živanović

Veštačko đubrivo i dalje je skupo, a u Srbiju stiže iz uvoza. Domaća proizvodnja, sve dok je gas skup, neće kretati. Bez dovoljno đubriva, poručuju poljoprivrednici, rod će biti mali.

Procene su da se u Srbiji za sezonu potroši oko 400.000 tona svih vrsta đubriva.

- Veštačkog đubriva na njivama neće biti mnogo - kaže Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine. - Primena će biti vrlo skromna, a pomoć države je izostala u ovoj grani poljoprivrede. Prepušteni smo neprilikama izazvanim sušom i monopolima. Đubrivo je preskupo, a određene cene naših proizvoda ne mogu to da trpe. Sada je počela setva uljane repice, ubrzo će raž i ječam, do kraja ovog meseca. Već od 1. oktobra počinje setva pšenice. Svakoj kulturi je đubrivo potrebno, jer je to hrana. Veštačko ili prirodno. Ali nemamo ni jedno, ni drugo.

Prema rečima Kiša, nadležni govore da sada imamo gas, naročito za potrošnju u privredi, pa ih zanima što niko neće da pravi đubrivo.

- "Azotaru" u Pančevu su prodali, i njima je lakše da uvezu nego da proizvode, jer tako više zarade - naglašava Kiš. - Rod pšenice, ukoliko ne bude đubrivo bačeno u dovoljnim količinama, biće sigurno za trećinu manji nego ove godine. A kako je jesenja setva ugrožena, to će, ako ne još gore stanje, da sačeka i radove na proleće.

Kada je domaća firma "Promist", prošle godine, kupila pančevačku "Azotaru" iz stečaja, javila se nada da će ponovo početi proizvodnja u njenim pogonima. Novi vlasnici, koji su pre toga bili među najvećim kupcima, to su obećavali. Azotno đubrivo se u Pančevu još ne pravi, a sa trenutnim cenama gasa, veliko je pitanje i da li će skoro.

- Još se pregovara oko pokretanja proizvodnje u pančevačkoj "Azotari" - kaže za "Novosti" Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala u Privrednoj komori Srbije. - Početak proizvodnje direktno zavisi od cene gasa. Gas je u proizvodnji azotnog đubriva i sirovina. Troše se velike količine gasa, pa je osnovno pitanje koliko je proizvodnja isplativa. Mi ga trenutno uvozimo iz zemalja u kojima je gas jeftin. To je region severne Afrike i zalivske zemlje. Kada je reč o kompleksnim, đubrivu koje nije azotno, Srbija ima proizvodnju veću od svojih potreba. To se đubrivo izvozi.

NEMA CARINE NA UVOZ

ODLUKA kojom je ukinuto plaćanje carinskih dažbina za uvoz azotnih đubriva i bezvodnog amonijaka, važiće do kraja godine. Vlada je u januaru ove godine usvojila izmene Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu. Ovim izmenama azotna đubriva i bezvodni amonijak su izuzeti od plaćanja carine.

Važenje odluke bilo je oročeno do 22. jula pre nego što je Vlada produžila njeno trajanje do kraja godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju je u prvom kvartalu 2022. godine poskupeo 27 odsto. Najviše je otišlo na mineralno đubrivo i to čak 133,4 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOĆNA MORA: Ostavila je otvoren prozor - u krevetu je dočekao jeziv prizor (FOTO)