ZA VLASNICE SEOSKIH IMANJA 5.000 MARAKA: Ministarstvo poljoprivrede Srpske podelilo podsticaje za samozapošljavanje žena

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 09. 2022. u 07:45

REŠENjA o dodeli podsticaja za samozapošljavanje 45 žena sa sela, kojima će biti uplaćeno po 5.000 KM bespovratnih sredstava, uručio je juče u Banjaluci ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

ЗА ВЛАСНИЦЕ  СЕОСКИХ ИМАЊА  5.000 МАРАКА: Министарство пољопривреде Српске поделило подстицаје за самозапошљавање жена

Foto: SRNA

- Reč je o ukupno 230.000 KM bespovratnih sredstava. Poslednjih 10 godina raste broj žena koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava. Žene su 2010. godine držale samo četiri odsto poljoprivrednih gazdinstava, a sada je taj broj povećan na 16 odsto, što znači da mere podrške daju pozitivan efekat - rekao je Pašalić.

Ministar je pojasnio da je uslov za dobijanje pomoći bio kreiranje ideje za nabavku opreme za farmu, nabavku životinja ili semena, te da je reč o meri podrške ženama nosiocima gazdinstava sa sela.

Žene koje su došle na uručenje rešenja kažu da će sredstva usmeriti u poslove koje uz svoj rad mogu dodatno unaprediti i od istih da žive na selu.

Nezaposlena majka sedmoro dece iz Rastoke kod Ribnika, Nataša Petrović, rekla je da će 5.000 KM iskoristiti za kupovinu plastenika koji će koristiti za podmirivanje porodičnih potreba i za proširenje proizvodnje u budućnosti.

Foto V. Tripić

- Zahvaljujem ministarstvu za uručena sredstva. Posebno zahvaljujem Vladi RS, jer ja kao majka sedmoro dece dobijam materinski dodatak, što nam puno znači - rekla je Petrovićeva.

Dijana Anđić Đurić iz Dragočaja kod Banjaluke, kaže za naš list da će novac upotrebiti kako bi pokrenula posao pravljenja kolača i torti.

- Kupiću slastičarku opremu koja će mi znatno pomoći da pravim kolače i torte i nadam se da ću unaprediti posao - poručila je Dijana.

Dragana Prtilo iz Trebinja kaže, za "Novosti", da će novac uložiti u proizvodnju sadnica za povrće i cveće.

- Svaka marka koju dobijete za ovaj posao je dobrodošla. Ulaganja su uvek velika ako želite nešto da radite. Tako da će mi novac pomoći da poboljšam posao koji radim - kaže Dragana.

Rešenje o dodeli podsticaja uručeno je i mladoj Nataši Džakić iz Šipova koja je po završetku školovanja odlučila da ostane u selu sa porodicom koja se bavi stočarstvom i proizvodnjom sira.

- Zahvaljujem za ukazanu pomoć. Mi dnevno proizvedemo oko 20 litara mleka, pravimo domaći sir za stalne kupce, a sada imamo priliku i da nabavimo agregat, pumpu za vodu i frižider - rekla je Džakićeva.

MERE ZA PODRŠKU ŽENAMA NA SELU

RESORNO ministarstvo već nekoliko godina realizuje mere koje favorizuju gazdinstva koja vode žene jer je krajnji cilj da se podrže oni koji žele da ostanu na selu i bave se poljoprivredom.

- Ministarstvo za svaku bebu rođenu na selu daje 500 KM. Iako smo svesni da su to mala sredstva, ipak želimo dati doprinos. Svaki proizvođač koji ostane na selu i proizvodi hranu je zlata vredan - naglasio je Boris Pašalić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!