OBELEŽENO 106 GODINA OD BITKE NA MAČKOVOM KAMENU: Sećanje na div heroje

V. M.

24. 09. 2020. u 10:49

NAVRŠILO se 106 godina od čuvene Bitke na Mačkovom kamenu, između Ljubovije, Krupnja i reke Drine, gde se potocima lila krv srpskih junaka i austrougarskih bojovnika.

ОБЕЛЕЖЕНО 106 ГОДИНА ОД БИТКЕ НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ: Сећање на див хероје

Foto V. Mitrić

Ove godine, sećanje na srpske junake, koji su branili otadžbinu od do zuba naoružanog i mnogobrojnijeg neprijatelja, koji je nadirao sa Drine, zajednički su organizovali država, opštine Ljubovija i Krupanj, Srpska pravoslavna crkva, udruženja potomaka ratnika Velikog rata i druga koja neguju tradiciju i tekovine oslobodilačkih ratova.

Uz parastos, koji su služili, kod Spomen-kosturnice palim junacima, priređen je bogat umetnički program, uz intoniranje državne himne "Bože pravde" i istorijski čas, koji je priredio profesor Sreten Cvetojević, ugledni istoričar i poštovalac divova sa Mačkovog kamena, Drine, pa sve do Kajmakčalana i Soluna.

Govoreći o borbama na Mačkovom kamenu sredinom septembra 1914, profesor Cvetojević je naglasio da su one bile "ključ bitke", pa nije ni čudo što su se u njegovom osvajanju, gotovo iz sata u sat smenjivali srpski i austrougarski vojnici.

- Bila je to, u istinskom smislu, klanica gde se borilo prsa u prsa, nožem na bajonet i obrnuto, a stradalo je, za 24 časa, 2.000 vojnika: 1.200 austrougarskih i 800 srpskih, po četiri na kvadratnom metru - podsetio je profesor Cvetojević.

- Zbog toga je ovo mesto na kom, iz najvećeg pijeteta, kako i činimo, odajemo počast onima koji su naš rod i otadžbinu zadužili za sva vremena. Ovde je pokazano divovsko herojstvo u svakom pogledu. Naši preci su znali zašto se bore. Borili su se za krst časni i slobodu zlatnu. I danas, u našim venama, Bogu hvala, teče krv tih junaka. Otadžbina i sloboda se ne dobijaju na zlatnom tanjiru, znali su dobro naši slavni preci, a znamo i mi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)