VAŽNO ZA RODITELJE: Šta će se dešavati sa prodiženim boravkom zbog virusa korona

B. Borisavljević

24. 08. 2020. u 11:54

VIRUS korona će, zbog primene zaštitnih mera, u školama koje kubure sa manjkom prostora i "viškom" đaka, smanjiti i broj učenika u produženom boravku.

ВАЖНО ЗА РОДИТЕЉЕ: Шта ће се дешавати са продиженим боравком због вируса корона

Foto VN

Uslov da škola obezbedi četiri kvadratna metra po đaku, neke obrazovne ustanove neće moći da ispune, pa će morati da "skrate" spiskove učenika koji će pre i posle nastave boraviti u školi. Do 27. avgusta škole su dužne da nadležnima predaju planove o kompletnoj organizaciji nastave, uključujući i produženi boravak.

Kako su nam rekli direktori u nekim školama koje imaju produženi boravak, do kraja nedelje trebalo bi da se zna kako će biti organizovan i po kojim kriterijumima će se birati prioriteti. Oni u školama sa velikim brojem učenika se slažu da neće biti mesta za sve zainteresovane. Prednost bi trebalo da imaju đaci čija oba roditelja moraju da budu fizički prisutna na poslu, deca samohranih roditelja, kao i školarci koji su i prošle godine bili u boravku.

VEĆE PLATE

GRAD je prošle godine duplirao iznos dnevnice učiteljima u produženom boravku, koje su ranije iznosile 833 dinara, pa je bilo i malo zainteresovanih za rad. U grupama može biti najmanje 25, a najviše 30 dece. U školskoj 2018/2019. godini Grad je angažovao i finansirao 176 nastavnika razredne nastave na poslovima produženog boravka u trećem i četvrtom razredu i 45 nastavnika koji su angažovani u prvom i drugom razredu. Pored toga, postoje i nastavnici koje angažuje Ministarstvo prosvete.

Broj zainteresovanih mališana u prestonici za produženi boravak varira iz godine u godinu, zavisno od toga koliko je prvaka u svakoj novoj generaciji. Ipak, može se reći da je prosečna brojka oko 5.000 dece. Sa decom u boravku radi više od 190 profesora razredne nastave, koje angažuju škole po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, a izbor zaposlenih je u nadležnosti direktora. Učitelji su angažovani samo u boravku, a njihova plata zavisi od broja radnih dana.

Grad Beograd finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred. U prvom i drugom razredu, za novootvorene grupe, škole zahtev šalju Ministarstvu prosvete i tek po dobijanju odbijenice, Grad ima osnov da plaća i njih. Pohađanje produženog boravka je besplatno. Roditelji u nekim školama plaćaju ručak u produženom boravku, što zavisi od dogovora, ali nijedna škola nije obavezna da ga organizuje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!