NAŠA TATJANA NEĆE MOĆI PONOVO PRED SVOJE ĐAKE: Porodica nastavnice teško ranjene u "Ribnikaru", u potresnom svedočenju za "Novosti"

B. Radivojević

15. 11. 2023. u 08:40

SAMO za jednu, prilično tanku nit, oporavak nastavnice istorije Tatjane Stevanović (52), pomerio se nabolje posle šest meseci od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", 3. maja, kada su je pogodila tri od 57 metaka koje je ispalio maloletni zločinac.

НАША ТАТЈАНА НЕЋЕ МОЋИ ПОНОВО ПРЕД СВОЈЕ ЂАКЕ: Породица наставнице тешко рањене у Рибникару, у потресном сведочењу за Новости

Tatjana Stevanović, Foto Privatna arhiva

U Klinici za rehablitaciju u Sokobanjskoj, gde je Tatjana od juna, zaključili su da nervi leve noge, ipak, možda, mogu da se regenerišu. Još je rano za procene da li će ona moći da se oslanja na tu nogu, ali skoro pa definitivno je da ekstremitet neće biti bez ikakve funkcije.

To su "Novostima" potvrdili članovi Tatjanine porodice, koji zajedno sa njom sve ovo vreme preživljavaju traumu, male pomake nabolje, i velike psihičke lomove.

Za teško ranjenu nastavnicu kolege, sadašnji i bivši učenici, pokrenuli su peticiju sa zahtevom da ona dobije nacionalnu penziju, na koju je do sada stavljeno 8.000 potpisa.

Pored saosećanja, razlog za to je što oni koji su sa njom u kontaktu, vide da joj je najveći problem upravo ta neizvesnost - šta će biti?

Istog dana ubijeno je devetoro njenih učenika, Foto N. Skenderija

Da li će se, koliko i kada oporaviti, kakva joj je perspektiva, da li će više ikad moći makar i samo da prođe pored škole u kojoj je ubijeno devetoro njenih đaka i čuvar? To su pitanja na koja Tatjana nema odgovor, a jedino što je izvesno, kako tvrde članovi porodice, jeste da ona više u prosvetu neće moći da se vrati. Za to, kažu, nije sposobna.

- Pored nade da će uspeti da povrati levu nogu, ima šanse da joj se na proleće radi i opertacija kuka - priča za "Novosti" jedan od članova porodice.

- A, sledeće godine, s jeseni, lekari bi, kako su nam rekli, mogli da joj ponovo operišu i desnu ruku, gde joj je umesto dela kosti ugrađena šipka.

Nastavnicu istorije u "Ribnikaru" zločinac koji je tada imao 13 godina, ranio je u levu šaku, desnu potkolenicu i u stomak, a taj metak joj je oštetio desni kuk. Oštećenje nerava leve noge je upravo posledica prostrelnog ranjavanja u stomak. Tatjana je u UKCS tri puta operisana: prvi dan po prijemu imala je operaciju stomaka, posle desne potkolenice i leve šake. Spasavali su joj život, pa je kuk koji se rasprsnuo od metka kojim je pogođena u stomak, ostavljen "da se rešava" kasnije, kada se ona stabilizuje. Tako je Tatjana osuđena na krevet i kolica.

- Nadamo se, jer se u fizičkom oporavku naziru mali pomaci, ali ne možemo da očekujemo da će do sledeće Nove godine, 2025. to biti sve u redu. Neće. Ne znamo ni kada će moći da izađe iz Klinike u Sokobanjsakoj, da eventualno ode u neku banju. Svakodnevno je obilazimo. Još je pod terapijom koju za psihičko stanje prima otkako se dogodila tragedija, ali recimo da je sada koliko-toliko stabilno, iako nam se čini da bi, kada bi samo neko zalupio vrata, i u takvom stanju odskočila do plafona. Ova borba je sad drugačija od one kada su joj lekari spasavali život, a mi strepeli posle svakog njenog udaha, da li će uopšte uslediti novi, ali nije lakša - rekli su članovi Tatjanine porodice.

Deca joj dolaze u posetu u bolnicu, Foto: Privatna arhiva

Njen suprug i dvoje dece sve ovo vreme žive kao u agoniji.

Čula se sa povređenim učenikom

TATJANU u bolnici posećuju kolege, učenici i to su posebno emotivni trenuci, svedoči član porodice.

- Nedavno se čula sa dečakom koji se od posledica ranjavanja u "Ribnikaru" leči u Čikagu, i to je za nju bio bukvalno emotivni potres. Priča ona ponekad o tragediji, onoliko koliko se seća. To su bile samo sekunde i svi smo uvereni da ona to još nije do kraja rasvetlila - govori član porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!