FENOMEN U KOJI SU SRBI UŠLI NESPREMNI: Istoričar Ognjen Karanović o sociološkom aspektu jugoslovenstva

Novosti online

30. 11. 2022. u 22:14

NOVO predavanje Ognjena Karanovića donosi završni deo razgovora o istorijatu nastanka i razvoju jugoslovenske ideje i jugoslavizma kao ideologije, te analizu relacija između ova dva socio-istorijska fenomena sa jedne i kolektivne svesti srpskog etničkog korpusa sa druge strane, od nastanka jugoslovenske države 1918. godine do 1989. i raspada političko-pravnog sistema koji je definisao ustrojstvo Druge, tzv. Titove Jugoslavije.

ФЕНОМЕН У КОЈИ СУ СРБИ УШЛИ НЕСПРЕМНИ: Историчар Огњен Карановић о социолошком аспекту југословенства

kcns

Poseban fokus predavanja bio je usmeren na determinisanje položaja srpskog naroda i Srbije u „titoističkom poretku" u posleratnom periodu Jugoslavije.U prvom delu predavanja Karanović je pružio hronološki prikaz istorije Jugoslavije i razvoja srpskog naroda od Aprilskog rata 1941. do raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore 2006. godine.

Potom je pažnju zainteresovanih pratilaca tribinskog programa Kulturnog centra Novog Sada uputio prema saznanjima koja su generisana iz analiza jednog sociološkog fenomena, na osnovu kojih možemo nepobitno utvrditi da su „jugoslovenski identitet" i jugoslavizam kao ideološki pravac opstali u delu kolektive svesti kod pojedinih segmenata srpske javnosti i u XXI veku, a posebno kod dela akademske i političke zajednice u Srbiji. Predavač je pružio objašnjenje uzroka i posledica nastanka i razvoja navedenog fenomena.

- Decenije diskontinuiteta sa srpskom nacionalnom i građanskom misli, umesto koje je u svest i mentalni sklop srpskog kolektiviteta neprirodno nakalemljena jugoslovenska ideja i komunistička ideologija, za posledicu su imale to da je u proces raspada jugoslovenske države srpski narod ušao potpuno nespreman. Potrebno je uložiti veliki napor svih društvenih snaga u obnovu porušene srpske državnosti i nacionalnog identiteta - naglasio je Karanović, dodajući da je jugoslavizam u navedenom delu srpske javnosti postao izgovor ili eufemizam za negovanje klasične autošovinističke misli.

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića  „Srbi,Jugoslavija i jugoslovenska ideja(treći deo)ˮ  može se  pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna