U KAČKAVALJU SREMUŠ, SUVE ŠLJIVE I GROŽĐE: Sirevi gazdinstva Pavlović iz Rekovca pravi su hit

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 10. 2021. u 07:30

KADA mlekara sa kojom godinu dana sarađuju lane nije htela da otkupi 200 litara mleka od Poljoprivrednog gazdinstva Milovana Pavlovića iz Maleševa, njegova supruga Zorica i snaha Emilija odlučile su da od njega naprave razne vrste sireva.

У КАЧКАВАЉУ СРЕМУШ, СУВЕ ШЉИВЕ И ГРОЖЂЕ: Сиреви газдинства Павловић из Рековца прави су хит

Foto Z. Gligorijević

Pored klasičnog sira, proizvele su kačkavalje sa ljutim papričicama, najtraženiju kombinaciju od praziluka, belog luka i sremuša, po Zoričinom receptu, kao i kačkavalje u crnom vinu, kombinaciju belog luka i peršuna, suvog grožđa i oraha, i varijante sa mirođijom, suvim šljivama, susamom, pečenicom i maslinama, koje je osmislila Emilija.

- Iako sam po zanimanju pedijatrijska sestra-tehničar i radim kao personalni asistent deteta sa posebnim potrebama, nije mi bilo teško da od svekrve naučim proces. Kačkavalji su se dopali ljudima, pa ih sada radim po narudžbini. Planiram da konkurišem za bespovratna sredstva da bih kupila kalupe, prese i opremila prostoriju za proizvodnju.

Foto Z. Gligorijević

 

Ako bi prodaja bila svakodnevna, moglo bi lepo da se od toga živi - kaže Emilija Pavlović (31).

Njena svekrva Zorica potpuno joj je prepustila izradu kačkavalja, koje je godinama pravila za svoju porodicu i prijatelje.

VEŠTE Emilija i Zorica Pavlović sa Nikolijom i Anđelijom, Foto Z. Gligorijević

- Kada je 2000. isto bila neka manipulacija sa mlekom, spremala sam klasičan sir i kačkavalj, a onda sam od prijatelja iz Vojvodine dobila ideju za "kruškice", sir koji se pravi na poseban način i oblikuje. One se prave tako što se mleko sipa u tegle, dva dana se odvaja pavlaka, potom se skuva i doda beli luk. Suše se samo na dimu bez vatre. Kada sam ih ponudila stalnim mušterijama, prvih 50 komada sam prodala čim sam ih iznela, iako su koštale pet ondašnjih nemačkih maraka - ponosno će Zorica.

Njen suprug Milovan, sinovi Aleksandar i Miloš i snaha Marija obrađuju 25 hektara zemlje, uzgajaju 20 priplodnih i 14 krava muzara, a ovu vrednu porodicu čine i deca Nikola, Nikolija i Anđelija.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima