OD RAKA PLUĆA DNEVNO U SRBIJI UMRE 13 OSOBA: Poražavajuća statistika "Batuta", svaki deseti učenik - pušač

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

23. 06. 2023. u 23:00

SVAKA treća punoletna osoba u Srbiji puši, dok je svaki deseti učenik aktivni pušač, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

ОД РАКА ПЛУЋА ДНЕВНО У СРБИЈИ УМРЕ 13 ОСОБА: Поражавајућа статистика Батута, сваки десети ученик - пушач

Foto Shutterstock

Ovo je zabrinjavajuća statistika, s obzirom da su među obolelima od raka pluća u orgomnoj većini, iznad 90 odsto, pušači, a od ove dijagnoze u našoj zemlji dnevno umre 13 osoba. Po ovoj vrsti moratliteta Srbija je među vodećim zemljama u Evropi.

- Danas počinju da puše već u osnovnoj školi, između 11. i 15. godine - kaže dr Biljana Kilibarda šef kancelarije za prevenciju pušenja Instituta "Batut". - Najčešće koriste elektronske cigarete koje su im zanimljive zbog različitih ukusa i aroma. Istraživanja su pokazala da je jedan od pet učenika u našoj zemlji probao elektronske cigarete, a upotreba ovakvih duvanskih proizvoda, kao i snusa (duvan za žvakanje) raste sa uzrastom. Čak 15 odsto učenika je bar jednom pušilo cigarete, 12,8 odsto nargile i 6,3 odsto zagrevani duvanski proizvod.

Iz Udruženja za za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", kažu da bi glavni cilj države, ali i pacijenata trebalo da bude smanjenje konzumacije cigareta, pogotovo među mladima.

- Bila sam pušač 20 godina, i ostavila sam duvan tokom trudnoće i dojenja - kaže Olja Ćorović iz ovog Udruženja. - Sedam godina nisam zapalila cigaretu, ali uz muža koji je bio strastven pušač ponovo sam počela, i elektronsku cigaretu. Ubrzo sam ponovo prešla na klasične, i dve godine kasnije, saznali smo da suprug ima karcinom pluća. Iako je do tada govorio da ne može da ih ostavi, nikada nije ni pokušao, odmah je ostavio cigarete kada je dobio dijagnozu. I ja sam prestala kako bih mu bila podrška. Nažalost, preminuo je u 56. godini. Nemojte čekati da se razbolite. Ostavite cigarete čim pre - naglasila je Ćorović.

Od karcinoma pluća u Srbiji godišnje oboli gotovo 7.000 ljudi, a usled posledica premine više od 5.000.

- Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja, je rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu- kaže docent Milica Kontić Jovanović, načelnica odeljenja za molekularnu i imunoterapiju karcinoma pluća, Klinike za pulmologiju UKC Srbije. - Tada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene. Karcinom pluća je podmukla bolest, jer u trenutku kada se osete prvi simptomi većina bolesnika je već u metastatskom stadijumu. Simptomi u početku mogu da budu vrlo nespecifični - kašalj koji duže traje i ne prolazi na primenu antibiotika, prolongirano febrilno stanje, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u grudima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!