PRAVI PUT DO VITKE LINIJE: Brzi hod i aerobik tope najviše kalorija

V. N.

30. 10. 2022. u 10:50

AKO je cilj fizičke aktivnosti da osim zatezanja mišića smanjite telesnu težinu, onda je važno da vodite računa o fizičkoj aktivnosti koju praktikujete, njenom intenzitetu i trajanju.

ПРАВИ ПУТ ДО ВИТКЕ ЛИНИЈЕ: Брзи ход и аеробик топе највише калорија

Foto: Shutterstock

Kalorije se troše i dok spavamo, pa tako osoba od 60 do 75 kilograma tokom osam sati potroši osam kalorija, ali to nije dovoljno za gubitak kilograma. Zato birajte aktivnosti koje troše puno energije, kao što su aerobik, brzi hod, intenzivne vežbe, vožnja bicikla, plivanje...

Što je broj kilograma veći, veća je i potrošnja kalorija. Za sat vremena aerobika osoba od 75 kg će da potroši 494 kalorije, a od 95 kg čak 642. Kada je o brzom hodu reč ovaj odnos bi bio isti, a nešto manji ako bi ste vozili kućni bicikl - 418 i 544 kalorije.

Da bi fizička aktivnost uticala na smanjenje kilaže bitno je da utrošite od 300 do 500 kalorija u odnosu na broj kalorija koje vaš organizam troši u stanju mirovanja. Evo primera vežbi za koje osoba od 75 kg može da potroši 266 kalorija, a ona od 95 kg 346.

Podizanje kukova

Lezite na leđa i oslonite se na šake. Ruke treba da budu ispravljene, a noge opružene. Podižite kukove što više možete, a ramena spuštajte. Balans držite stomačnim mišićima i nogama i naizmenično podižite noge dok se držite u tom položaju.


Opružanje ruka - noga

Zauzmite četvoronožni položaj. Ispravljajte unazad nogu, a unapred suprotnu ruku. Pokušajte da zamislite da imate elastičnu traku koja vam je zavezana za nogu i ruku i da joj pružate otpor svaki put kad ih ispružite. Balans održavajte uz pomoć trbušnih mišića.

Foto: Shutterstock

Rotiranje

Početni položaj je takođe četvoronožni. Zatim opružite noge i oslonite ih samo na prste stopala. Rotirajte se na jednu stranu, podižući ruku ka plafonu. Napregnite nogu koja je ispod kako biste bolje vežbali trbušne mišiće sa strane. Kada se vratite u početni položaj, probajte da uradite sklek. Ponovite vežbu rotirajući se u suprotnu stranu.

Makazice

Lezite na stomak i stegnite zadnjicu. Prislonite što više možete donji deo tela, pa podignite grudi. Ispružite ruke ispred sebe i nazad noge. Podižite ih naizmenično.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a