ISPRAVITE KIČMU I REŠITE SE BOLA: Jednostavne vežbe za sve koji sede po 8-10 sati dnevno (FOTO)

V. N.

12. 10. 2022. u 10:50

PROBLEMI sa kičmom su jedan od najčešćih uzroka odlaska ljudi na bolovanje, pa i u prevremenu penziju.

ИСПРАВИТЕ КИЧМУ И РЕШИТЕ СЕ БОЛА: Једноставне вежбе за све који седе по 8-10 сати дневно (ФОТО)

Foto: Free Images Pixabay

Više od 70 odsto onih koji se bave kancelarijskim poslovima i sede po osam ili više sati dnevno ima periodične ili hronične probleme i bolove u nekom delu kičmenog stuba.

Bol u kičmi je sigurno jedan od najneprijatnijih bolova koje ste u životu iskusili. Pored toga što vas bole leđa i ne možete da se pomerite, javljaju se združeni bolovi - u kičmi i stomaku, u kičmi i nogama, u kičmi i kuku, pa vam je teško i da hodate. Ukoliko na vreme počnete da se bavite rešavanjem ovih problema vrlo je verovatno da ćete uspeti da se rešite ne samo bola, već ćete i ojačati kičmeni stub i ispraviti leđa.

Ove četiri jednostavne vežbe vam mogu pomoći da ojačate leđa i kičmu, a da se ujedno rešite bolova. Preporuka je da ih radite ujutru čim se probudite. Nemojte biti lenji, potrebno vam je 20 minuta za ovaj ritual, a rezultati će, verujte, vrlo brzo da dođu. Ove vežbe izvodite u zadatim ponavljanjima i radite jednu za drugom. Možete da ih radite svaki dan, a preporuka je da se urade tri do četiri serije ovih vežbi.

Seriju vežbi za kičmu predlaže Dejan Halaj, kondicioni trener i fitnes instruktor.

Foto: Privatna arhiva/ Dejan Halaj

Šake u širini ramena

Početni položaj je u klečećem stavu sa rukama na podu i šakama u širini ramena. Vežba se izvodi tako što podižete istovremeno suprotnu ruku i suprotnu nogu i u tom položaju treba da se zadržite tri sekunde, nakon toga promenite stranu. Ovu vežbu izvodite u 20 ponavljanja po strani.

Foto: Privatna arhiva/ Dejan Halaj

Iz ležećeg stava

Početni položaj je ležeći sa šakama okrenutim prema podu.Vežba se izvodi tako što u isto vreme jednu nogu podižete i savijate u kolenu pod uglom od 90 stepeni i podižete trup malo od poda (taman toliko da odvojite lopatice ali ne i donji deo leđa) sa rukama ispruženim napred. Zadržite se u tom položaju tri sekunde pa zatim promenite nogu. Ovu vežbu izvodite u 15 ponavljanja po nozi.

Foto: Privatna arhiva/ Dejan Halaj

Sa gumom

Ova vežba se izvodi sa elastičnom gumom srednjeg opterećenja. Početni položaj je sa ispruženim rukama u visini grudi i zategnutom gumom u širini ramena. Vežba se izvodi tako što vučete gumu ka grudima bez savijanja ruku u laktovima. Pored toga veoma je bitno da dišete pravilno. Dok vučete gumu ka grudima duboko udišete vazduh a kada se vraćate u prvobitan položaj ide izdah. Ovu vežbu radite u 15 ponavljanja.

Foto: Privatna arhiva/ Dejan Halaj

Ruke savijene u laktovima

I ova vežba izvodi se sa elastičnom gumom srednjeg opterećenja. Početni položaj je sa rukama podignutim uvis i savijenim u laktovima po 90 stepeni. Traka treba da bude zategnuta. Vežba se izvodi tako što se ruke ispravljaju i vuku gumu u isto vreme. Pravilno disanje se podrazumeva i ono se izvodi tako što kada opružamo ruke izdišemo a kada ih savijamo u laktovima tj. vraćamo u početni položaj onda udišemo vazduh. Vežba se izvodi u 15 ponavljanja.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)