ZATEGNITE STOMAK, BUTINE I ZADNJICU: Šest vežbi koje će vas dovesti u top formu

V. N.

16. 06. 2022. u 14:50

SA starenjem najpre atrofiraju mišići stomaka, butina i zadnjice.

ЗАТЕГНИТЕ СТОМАК, БУТИНЕ И ЗАДЊИЦУ: Шест вежби које ће вас довести у топ форму

Foto Shutterstock

Zato ih u fitnes svetu treneri nazivaju kritičnim zonama i shodno tome forsiraju vežbe koje pomažu da se zategnu ovi delovi tela, koji su u suštini ključni za dobru formu.

Vežbe za zatezanje mišića kritičnh zona trebalo bi da započinjete laganim trčkaranjem u mestu do petnaestak minuta. Potom pređite na program vežbi koje vam predlažemo.

Ove vežbe pomoći će vam i da osnažite mišiće leđa, što je posebno dobro za one koji imaju problema sa bolovima u kičmi zbog dugotrajnog sedenja.

* * * * *

Izdržaj za mišiće leđa

Lezite na stomak, ispružite ruke i noge, podignite ih od podloge zajedno sa gornjim delom tela i glavom. Zadržite se nekoliko sekundi, pa se spustite na pod. Ponavljajte vežbu 30 sekundi.

Čučanj u raskoraku

Stanite u raskorak, ruke ukrstite iza glave, laktove usmerite ka spolja. Čučnite, pa se ispravite, i nagnite se na levu stranu, laktom se približavajući levom boku. Vratite se u čučanj. Ponavljajte vežbu levom i desnom rukom u trajanju od po 30 sekundi.

Gornji i donji stomak

Lezite na leđa, ispružite i spojte noge, podignite ih uvis, ruke postavite iza glave, ramena odignutih od podloge. Spuštajte levu nogu prema podlozi, ali nemojte da je dodirnete. Vratite se u početni položaj, pa ponovite vežbu drugom nogom. Istovremeno menjajte strane, u trajanju od po 30 sekundi.

Ukrštanje

Lezite na leđa, pa se odignite od podloge na šake i stopala. Oslanjajući se levom rukom i desnom nogom, obuhvatite desnom rukom stopalo leve noge. Ako ne možete da dohvatite stopalo, onda uhvatite nogu za list ili članak. Vratite se u početni položaj, ponovite vežbu drugom nogom. Ponavljajte vežbu 30 sekundi, naizmenično jednom pa drugom nogom.

Iskorak u stranu

Stanite u raskorak, ruke opružite pored tela. Iskoračite levom nogom u desnu stranu, blago savijenih kolena, i desnom šakom dodirnite podlogu pored levog stopala. Zatim, iskoračite desnom nogom ulevo i levom rukom dohvatite pod. Ponavljajte vežbu po 30 sekundi.

Skokovi

Stanite u raskorak, ruke prekrstite na grudima. Spojenih nogu odskočite u desnu, a odmah i u levu stranu, vratite se u sredinu, i skočite uvis šireći ruke i noge što više možete. Nastavite da vežbate ove pokrete narednih 30 sekundi.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN OD NAJSTRAVIČNIJIH NAPADA AJKULE: Morska neman usmrtila tinejdžera - odgrizla mu polni organ, mladiću nije bilo spasa (VIDEO)