PRAVO JE VREME ZA VIŠNJE: Usporavaju starenje, čuvaju pamćenje, pomažu kod nesanice

V. N.

12. 06. 2022. u 19:50

UZ šargarepu, i višnje su izvrstan izvor beta-karotena (provitamin vitamina A), što znači da pružaju prirodnu zaštitu od sunčevih zraka.

ПРАВО ЈЕ ВРЕМЕ ЗА ВИШЊЕ: Успоравају старење, чувају памћење, помажу код несанице

Foto: Tanjug

Osim toga, ovaj provitamin deluje kao antioksidans, podstiče imunitet, ima povoljan uticaj na kožu i oči i deluje antikancerogeno.

Višnje mogu da se nazovu i "moždanom hranom", jer su odlične za očuvanje zdravlja mozga, a pogotovo pamćenja. Ovo kiselkasto voće deluje i protiv upalnih procesa, umanjuje bolove sportista nakon napornih treninga, isto kao i simptome artritisa i gihta. Sok od višanja bitno umanjuje nivo mokraćne kiseline koja je čest uzrok nastanka bolova u zglobovima.

Zahvaljujući biljnom pigmentu - antocijaninu, višnje su prirodni lek koristan u prevenciji srčanih bolesti, anemije i kancera. Redovna konzumacija višanja može da umanji rizik od nastanka dijabetesa, a zbog niskog sadržaja šećera, potpuno su bezbedne i za ishranu obolelih od šećerne bolesti. Višnje su jedan od retkih prirodnih izvora koji sadrže melatonin, hormon pinealne žlezde koji, između ostalog, usporava proces starenja, reguliše srčani ritam i prirodni ciklus sna.

Foto: Free Images Pixabay

Naučnim ispitivanjima je potvrđeno da osobe koje u toku dana piju dve čaše soka od višnje imaju zdraviji i duži san tokom noći, dok im je umanjena potreba za snom u toku dana. Ovo voće sadrži i visok nivo vlakana, što pogoduje zdravom funkcionisanju organa za varenje.

Čaj kod probema bubrega i mokraćnih kanala

ČAJ od lista višnje koristi se u tradicionalnoj ruskoj medicini za bolesti koje zahvataju bubrege, mokraćne kanale. Upotrebljava se i za lečenje impotencije i steriliteta kod žena. Posebno je cenjen kao neprevaziđena pomoć za izbacivanje peska iz mokraćnih kanala i bubrega. Čaj se priprema tako što ćete kašiku usitnjenog suvog lista višnje da prelijete šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji, procedite i popijte mlako.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili