SMANJITE RIZIK OD ZARAZE: Evo koje mere predostrožnosti možete da preuzmete

V. N.

16. 11. 2021. u 14:13

ZA vreme dok se brinete o članu porodice koji je inficiran virusom korona, rizik da se i sami zarazite povećava se za 50 odsto.

СМАЊИТЕ РИЗИК ОД ЗАРАЗЕ: Ево које мере предострожности можете да преузмете

Foto: Depositphotos

U takvim situacijama potrebno je preduzeti dodatne mere predostrožnosti, preporučuje dr Skot Braunstein (Scott Braunstein), šef bolnice Sollis Health u Los Anđelesu.

Test

Prvo što bi trebalo da uradite je da se testirate.Čak iako je test negativan, ne isključuje se mogućnost da se radi o lažno negativnom testu, pa ga ponovite za pet do sedam dana, savetuje dr Braunstein. Svi koji su došli u kontakt sa zaraženom osobom, moraju o tome biti obavešteni kako bi se na vreme testirali.

Izolacija

Bolesna osoba se mora izolovati od ostalih ukućana. Ako je moguće trebalo bi da koristi posebno kupatilo i spavaću sobu, a sa drugim članovima domaćinstva neophodan je fizički razmak od minimum dva metra. Osoba koja je bolesna mora biti u karantinu najmanje 14 dana od pozitivnog testa.

Prozori

Prozore stalno otvarajte. To je važno jer se virus može zadržati u prostoriji pa ćete tako izbeći mogućnost zaraze.

Maska

Osoba koja ima kovid mora nositi masku kada je u blizini drugih ljudi, a i svi ukućani takođe moraju nositi masku. Iako ne znači stopostotnu zaštitu, svakako takvim ponašanjem možete smanjiti rizik od zaraze.

Ruke

Savet stručnjaka je da perete što češće ruke sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)