VEŽBE ZA JAKE I ZDRAVE KUKOVE: Provera u nekoliko koraka pre fizičke aktivnosti

V. N.

10. 09. 2021. u 12:00

STARENjEM hrskavice zglobova postaju sve tanje, a bolovi i ograničenost pokreta veća. Što su zglobovi masivniji, kao što su kukovi, problem može da bude mnogo izraženiji. Tanjenje hrskavice zglobova kuka i slabljenje gustine kostiju vodi u jake bolove, blokadu pokreta i nesigurnost pri hodu. Da bi sprečili ovaj scenario i da biste starost dočekali sa zdravim kukovima i lekari i fitnes instruktori su saglasni da bi trebalo da se vežba.

ВЕЖБЕ ЗА ЈАКЕ И ЗДРАВЕ КУКОВЕ: Провера у неколико корака пре физичке активности

Foto: Depositphotos

Pre nego što se upustite u aktivnost zatezanja okolnih mišića bokova, prvo uradite proveru gustine kostiju i posavetujte se sa reumatologom ili fizijatrom da li su vam potrebni određeni lekovi ili suplementi.

Drugi korak, ukoliko imate višak kilograma je da počnete da sprovodite dijetalni režim ishrane.

Kada počnete da vežbate, znajte da će to da poveća pokretljivost kukova, da ojača mišiće koji ih stabilizuju i da smanji njihovo zamaranje.

Jačanje mišića obezbeđuje pravilan položaj kukova pri svakodnevnim pokretima. Veća pokretljivost u zglobu smanjuje pritisak između hrskavica u zglobu kuka pri izvođenju pokreta i u miru. Na taj način se smanjuje opterećenje koje trpe hrskavice zgloba kuka.

Predlažemo vam sledeće vežbe.

Podizanje bokova

Lezite na bok sa savijenim nogama. Oslonite se na podlakticu. Iz ovog položaja oslanjajući se na podlakticu podignite kukove od podloge, a zatim razdvojite kolena. Vratite se u početni položaj. vežbu ponovite 10 puta na jednom, pa na drugom boku.

Korak u stranu

Zauzmite raskoračni stav i blago se spustite u čučanj. Leđa su pognuta ka napred, ali zategnuta i ispravljena, a stomak i karlica takođe. Iz tog položaja jednom nogom napravite iskorak u stranu. Ponovite 10 puta. Isto uradite i suprotnom nogom.

Podizanje noge

Lezite na bok oslonjeni na podlakticu. Podižite nogu iz kuka 30 puta, odnosno tri puta po 10 ponavljanja. Ponovite isto ležeći na drugom boku.

Bočni trbušnjaci

Ruke opružite pored tela, a kičmu pripijte sasvim uz podlogu. Naizmenično savijajte i opružajte noge. Uradite maksimalan broj ponavljanja u tri serije, a s vremenom povećavajte broj ponavljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)