KOVAČEVIĆ: Prevlaka nikad nije bila ni crnogorska ni hrvatska

Tanjug

05. 10. 2020. u 10:12

КОВАЧЕВИЋ: Превлака никад није била ни црногорска ни хрватска

Foto: B. Pantić

STRUČNO gledano Crna Gora ima velike šanse u pregovorima o Prevlaci, kaže direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, ali dodaje da ne treba bežati ni od arbitraže sa Hrvatskom u krajnjem slučaju.

“Na kraju krajeva neka bude i arbitraža, baš kao što je bio slučaj Slovenije i Hrvatske oko Piranskog zaliva. Dakle, oni su na međunarodnom razgraničenju ostvarili svoja prava, tako da smatram da i mi iz više razloga to treba da uradimo", rekao je Kovačević.

Geografski posmatrano, prema njegovim rečima, položaj Prevlake je takav da ona pripada Crnoj Gori.

Svi drugi relevantni podaci kažu da Prevlaka nikad nije bila ni crnogorska, ni hrvatska, kaže Kovačević u intervjuu za podgoričke Dnevne novine, prenosi portal RTCG.

Poznato je, dodaje, da je od osnivanja katastra na tim prostorima Austrougarska upravljala tim područjem.

Padom Austrougarske stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a Prevlaka je, kaže, uvek bila vojna baza.

"Prvo, tu je bila vojska Austrougarske, zatim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije i vojska JNA. Raspadom Jugoslavije vojska se povukla sa tog dela i ostalo je nerešeno to pitanje. Kako su vođeni pregovori između tada Savezne Republike Jugoslavije i Hrvatske, smatram da velike šanse imamo u toj budućoj međunarodnoj komisiji koja će angažovati svoje eksperte, kao što je odredila eksperte i tokom razgraničenja Crne Gore i Kosova", naveo je Kovačević.

On kaže i da je u katastru Austrougarske Prevlaka navedena kao njihova teritorija.

"Tako da, ako neko kaže da je Prevlaka njegova, onda argumentima treba to da dokaže i da ima neke podatke o eksproprijaciji. Ni Austrougarska nije otimala zemljište, ona je osvajala i ubirala poreze od vlasnika", zaključio je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan

07.10.2020. 09:49

CRNA GORA PRE 1918 GODINE NIJE NI IMALA IZLAZ NA MORE. USTASKA HRVATSKA DA UZME DEO ,SIPTARI DA UZMU DEO ,ALBANIJA DA UZME DEO I HECEGOVINA DA UZME SVOJE PA VALJDA CE TITOGRAD DA OSTANE CRNOGORSKI A NEKA IM I LJIEVA RIJEKA DA NESTO POSADE.MOZDA CE TITOGRAD ILI PODGORICU DA PODELE SA ALBANCIMA POSTO PODRZAVAJU VELIKU ALBANIJU.