KNEŽEVIĆ ODBACIO SVE SPEKULACIJE: Nećemo prihvatiti da Srbi ne pokrivaju resor bezbednosti u Crnoj Gori

Novosti online

04. 10. 2020. u 10:29

JEDAN od lidera Demokratskog frona u Crnoj Gori Milan Knežević kaže da će Crna Gora dobiti vladu sastavljenu po izbornoj volji građana od 30. avgusta i da ne može da prihvati da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da pokrivaju bezbednosni resor.

КНЕЖЕВИЋ ОДБАЦИО СВЕ СПЕКУЛАЦИЈЕ: Нећемо прихватити да Срби не покривају ресор безбедности у Црној Гори

Foto Tanjug

- Mislim da nema razloga za zabrinutost da će se (Milo) Đukanović vratiti - kazao je Knežević gostujući na televiziji Prva.

Na pitanje da li ima istine u pisanju pojedinih medija da je Demokratski front spreman da podrži manjinsku vladu, Knežević je rekao da je "to brutalna neistina".

- Demokratski front bi na taj način izigrao poverenje 135 hiljada građana koji su nas glasali. Mi bismo time odustali od naših programskih i ideoloških principa za koje smo se zalagali za vreme izborne kampanje i prihvatili bi da Srbi ne mogu da uđu u vladu... Opet bi se našli u vremenu Demokratske partije socijalista i onoj stigmatizaciji Srba - kazao je Knežević.

To su spekulacije, mi ih odbacujemo, poručio je on.

Knežević je kazao da je verovatno cilj tih spekulacija da izvrše pritisak na Demokratski front i njihovu nameru da insistiraju na suspenziji zakona o slobodi veroispovesti.

On je kazao da je stavljanje tog zakona van snage uslov Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije Crnogorko-primorske i ostalih eparhija u Crnoj Gori.

- Svaki pokušaj da se priča oko zakona o slobodi veroispovesti izmesti u neko buduće vreme, neki futur prvi ili drugi, predstavlja izigravanje izborne volje građana - poručio je Knežević.

- Za sada imamo da je partija Dritana Abazovića protiv suspenzije zakona o slobodi veroispovesti, a svi ovi ostali politički subjekti su spremni da učestvuju u izglasavanju suspenzije tog zakona - kazao je Knežević.

Istakao je da u Beograd nije došao po instrukcije, već da su u pitanju privatni razlozi posete glavnom gradu Srbije.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori teku rokovi i neophodno je da Milo Đukanović formalno dodeli mandat Zdravku Krivokapiću kako bi mogao da započne konsultacije.

Govoreći o kadrovskim rešenjima i ministarskim pozicijama, Knežević podseća da su jasno saopštili da neće dozvoliti nikakve "eliminatorske uslove" za bilo kakva personalna rešenja.

- Niko od nas ne insistira na ministarskoj funkciji. Mi nismo razgovarali o resorima, ali nikako ne možemo da prihvatimo da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da pokrivaju resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde, Agenciju za nacionalnu bezbednost, Ministarstva spoljnih poslova, Vojno obaveštajnu agenciju i sve ono što podrazumeva bezbedonosni resor, jer je neko uplašen za državne interese Crne Gore ako Srbi budu u tim resorima - kazao je Knežević.

Upitan o Đukanovićevim izjavama o stvaranju srpskog sveta na relaciji Banjaluka-Podogorica-Beograd, Knežević kaže da je reč o "paranoji odlazećeg diktatora".

- To je čovek koji ne može da se pomiri sa stvarnošću. Taj narativ o velikoj srpskoj hegemoniji i optuživanje Aleksandra Vučića da je učestvovao u ovoj izbornoj kampanji i doprineo pobedi Demokratskog fronta - predstavlja klasičan narativ koji je on zastupao i za vreme kampanje - dodao je Knežević.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, rekao je da će taj odnos biti njihov spoljnopolitički prioritet.

- Crna Gora će biti okrenuta ka Srbiji koja će izaći na nogama iz ove krize - kazao je Knežević i poručio da je Srbija bratska zemlja.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)