TRAŽE POMOĆ UNESKA: Tara služi za odlaganje otpada, "suza Evrope" puna betona i gline!

M. SEKULOVIĆ

03. 08. 2020. u 07:26

GRAĐANI Crne Gore nedavno su bili svedoci još jednog ekocida.

ТРАЖЕ ПОМОЋ УНЕСКА: Тара служи за одлагање отпада, суза Европе пуна бетона и глине!

Foto KOR

Ovog puta nastradala je reka Tara, "suza Evrope", koja je služila na ponos našoj zemlji i svojom lepotom oduševljavala turiste iz svih krajeva sveta. Prekjuče je ona, zbog odlaganja betona i gline, bila toliko zamućena da planirane rafting ture nisu mogle da se održe, a turisti su nezadovoljni napustili ovo područje.

Ovo je juče saopštila Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP), iz koje tvrde da je Tara, koja je načeta auto-putem i malim hidroelektranama, pretrpela još jedan napad, a već duže vreme ona je i odlagalište otpada.

- Nadležnih inspekcijskih službi, po običaju, nema na vidiku, a nadležni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su verovatno otišli na godišnji odmor i nemaju nameru da ga prekidaju zbog Tare. Podsećamo javnost da su to isti oni koji nas godinama ubeđuju kako je u poglavlju 27 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na životnu sredinu, učinjen ogroman napredak - tvrde iz SNP, i podsećaju da je najdublji kanjon u Evropi i po svojoj veličini, posle Kolorada, drugi u svetu, zaštićen po dva osnova - kao svetska kulturna i prirodna baština Uneska i zaštitom programa Man of biosphere - čovek i biosfera.

TRAŽE POMOĆ OD UNESKA

NEZADOVOLjNA odnosom prema jednom od najdragocenijih prirodnih resursa Crne Gore, Koalicija za održivi razvoj (KOR), uputila je prijavu i zatražila intervenciju od Uneska pod čijom se zaštitom Tara nalazi.

Iz SNP dodaju da je kanjon pod neprestanom opsadom raznoraznih investitora i privilegovanih pojedinaca koji žele da iz njegove neprocenjive vrednosti izvuku korist za sebe.

- Socijalistička narodna partija Crne Gore zahteva od nadležnih institucija da što pre reaguju i zaustave dalju devastaciju Tare kao jednog od naših najvažnijih prirodnih resursa. Očuvanje životne sredine i naših prirodnih lepota mora biti ključni prioritet Crne Gore, prve ekološke države na svetu - kažu iz SNP, ogorčeni, kao i svi građani Crne Gore, zbivanjima na ovoj reci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!