RADNICI PROŠIRILI KRIVIČNU PRIJAVU: HTP Boka „kupljena" bez ijednog centa?

V. V.

30. 07. 2020. u 16:47

BIVŠI radnici HTP Boka, koje je nakon privatizacije dobilo naziv "Vektra Boka", proširili su krivičnu prijavu koju su podneli Specijalnom državnom tužiocu, a sa zahtevom da se preispita privatizacija nekadašnjeg hercegnovskog preduzeća.

РАДНИЦИ ПРОШИРИЛИ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ: ХТП Бока „купљена без иједног цента?

Foto: V. V.

Sumnjaju da „Vektra" za kupovinu uspešnog hercegnovskog preduzeća u stvari nije dala ni cent.

Kako je rekao predsednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke" Đorđe Rajak, menadžment "Vektra Boke" je, i pre nego što su postali vlasnici akcija, stavio imovinu firme pod hipoteku, a na račun kredita firme „Vektra Montenegro“ i u iznosu od 24 miliona evra,. Otud osnovana sumnja da za kupovinu HTP Boka nisu dali niti jedan cent. Osim toga nikada nije aktivirana bankarska garancija na 60 miliona evra.

- Sumnjamo da je Boka na osnovu fiktivnih papira prešla u ruke novog vlasnika. Tražimo da tužilaštvo ispita ove navode, jer smo mi dovedeni do prosjačkog štapa – objasnio je Rajak.

Radnici su se obratili i predstavniku Evropske unije u Crnoj Gori. Ukazali su na nepoštovanje i kršenje zakona, Ustava i međunarodnih konvencija, sve na štetu radnika.

PODRŠKA KOLEGA

NEKADAŠNjI radnici podgoričkog "Radoja Dakića" podržali su kolege iz Herceg Novog. Njihov predstavnik podsetio je da njih skoro 1.800, već 15 godina potražuju oko 60 miliona evra za zarade i kamate i za to imaju pravosnažne presude. Milan Vukčević predsednik NVO "Radoje Dakić" kazao je da su svi protesti reakcija na nepravdu što im se uskraćuje nešto što im po zakonu pripada.

-Održali smo 600 protesta od 2009. godine sve do marta ove godine kada smo ih obustavili zbog pandemije. Na žalost mnogi od naših kolega danas nisu živi. Više od 600 ih je umrlo a 11 ih je izvršilo samoubistvo, zbog teške muke. Niko nije reagovao na to niti je odgovarao - ispričao je Vukčević ali istakao da oni nastavjaju borbu i da neće odustati od novca koji su pošteno zaradili.

Rajak kao svetlu tačku ističe dve sudske presude donete u korist radnika, za iznos od 120 hiljada evra. Jedna se odnosila na neisplaćene prekovremene sate i razliku zarade i godišnje odmore za period od 2013 – 2015. godine. Presude su pravosnažne a izvršitelj je blokirao račun „Vektra Boke“ na taj iznos.

-Uspeli smo da stavimo hipoteku na Hotel "Plaža" i na jednu parcelu u Sutorini a da li ćemo se naplatiti videćemo – objasnio je Rajak.

On je podsetio da je račun "Vektra Boke" blokiran, a da vlasnik Dragan Brković nije vratio pet miliona evra, koliko je zarađeno prodajom imovine firme. Sa tim novcem, kaže, mogla su da budu isplaćena sva radnička potraživanja i deblokiran račun firme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju