U OKOLNOSTIMA PANDEMIJE I PODELA: Crnogorci obeležili 13. jul, Dan državnosti

14. 07. 2020. u 06:32

CRNA Gora i ovaj 13. jul, Dan državnosti, obeležava posvađana i podeljena.

У ОКОЛНОСТИМА ПАНДЕМИЈЕ И ПОДЕЛА: Црногорци обележили 13. јул, Дан државности

Foto: Predsednik.me

Pristalice režima barjačili su crnogorskim ulicama i trgovima, sa dva podignuta prsta (nekadašnji simbol članova Liberalnog saveza), uz zaglušujuću svirku automobila primicali se svetinjama Srpske pravoslavne crkve, provocirajući vernike i sveštenstvo. Kao u Podgorici gde su se na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja obreli čak i Albanci iz Tuzi! Iako je bilo vidljivo kršenje mera Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv zaraznih bolesti, nadležni nisu reagovali.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović položio je venac na Spomenik partizanu borcu na Gorici i kazao da je 13. jul najvažniji datum iz crnogorske istorije.

- Ove godine zbog pandemije kovida 19, praznik ne obeležavamo na tradicionalan način, međutim, prema ovom najvažnijem datumu slavne crnogorske istorije uvek se odnosimo jednako s poštovanjem i ponosom - kazao je Đukanović. - Prošle su 142 godine od Berlinskog kongresa na kom je Crna Gora dobila međunarodno priznanje i 79 godine od Trinaestojulskog ustanka, kada je Crna Gora prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma. Zato 13. jul slavimo kao Dan državnosti.

Predsednik je dodao da "iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. različiti po karakteru i značenju, i jedan i drugi su jednako važan iskaz onoga što država Crna Gora u istoriji jeste".

- Na Berlinskom kongresu velike sile su nam priznale nezavisnost i državnost koju smo mnogo ranije i sami izborili. Tada su Crnoj Gori priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija, to je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima - nastavio je Đukanović. - Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na veru i naciju.

Na poruke koje je Đukanović slao građanima Crne Gore uoči i na dan praznika reagovao je poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović.

Foto: IN4S

- Želja Mila Đukanovića da bude i kralj Nikola i Josip Broz ostvarena je u rašomonu praznika kroz koje se vređa dostojanstvo našeg naroda i njegove državne istorije - rekao je Danilović. - Predsednik DPS-a u očima neznalica može izazvati divljenje i predstavljati se kao neko ko ispravlja pogrešne istorijske tokove. U očima znajućih, on izgleda kao na brzinu edukovani kursista u lošoj školi istorije. Bilo bi divno da nam objasni vlastito poimanje etnofiletizma, kanona i uloge vaseljenskog patrijarha u pravoslavlju - da nam objasni pa da se siti isplačemo.

DOPIS BRISELU

VLADISLAV Bojović, direktor Udruženja saradnja za budućnost - Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, uputio je dopis Evropskoj komisiji. Ukazano je na drastično povećanje obima diskriminacije prema pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori, među kojima je i veliki broj onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci. Od predstavnika EK zatraženo je da razmotre predočeno, kako bi navedene činjenice uzeli u obzir prilikom ocene ispunjenosti evropskih standarda i kriterijuma u procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i da preduzmu određene korake u skladu sa svojim mandatom i svojom nadležnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest