ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ U SUSRER TRINAESTOM JULU: Ovaj dan zaslužuje da ga svi doživljavaju praznično

Veliša KADIĆ

12. 07. 2020. u 16:21

IZVRŠNI direktor NVO „Ne damo Crnu Goru“ Zdravko Krivokapić u susret Trinaestom julu, danu državnosti Crne Gore, kazao je za „Novosti“ da taj dan zaslužuje da se slavi kao Dan državnosti i da ga svi građani ne doživljavaju samo kao neradni dan, već baš i potpuno - praznično.

ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ У СУСРЕР ТРИНАЕСТОМ ЈУЛУ: Овај дан заслужује да га сви доживљавају празнично

Foto: V.K.

- Da li je to danas baš tako? Nije. Stvarni život to ne potvrđuje. Vlast to manifestuje. Prvog 13.jula, onog 1878. je verifikovana vekovna težnja Crne Gore i odato priznanje njenoj nezavisnosti. Drugi 13.jul, onaj 1941. predstavlja jedinstven u Evropi opštenarodni ustanak. Tada su svi zajedno ustali da bi još jednom potvrdili svoj usađeni slobodarski duh, jedinstvo i slogu. Više od 30.000 ustanika, bez obzira na starost, političku pripadnost ili profesiju uspeva da savlada brojnijeg i opremljenijeg porobljivača (kao uostalom tokom čitave svoje ponosne istorije). Nakon Drugog svetskog rata je ovaj praznik pripisan isključivo i samo pobedniku. Tako predstavljen i potpuno prisvojen je ideološki slavljen.

- Samo mali broj Crnogoraca je pominjao istorijske činjenice, i skoro u zaborav je pao datum Berlinskog kongresa. Malobrojni su isticali i ključnu vodilju Trinaestojulskog narodnog ustanka, da je ustanak reakcija na Petrovdanski sabor. Danas, nekako je vlast svojom politikom nametnula da je Dan nezavisnosti veći od Dana državnosti. To i bez obzira na njihov komunistički kontinuitet nije nimalo slučajno.

- Duh vlasti je duh Petrovdanskog sabora, pa je i prirodno i ne slučajno da im je bliži  Dan nezavisnosti. Ni 21.maj nije dan ujedinjenja Crne Gore. On je još jedan dan, koji deli i izaziva podele, koje kao usud prate Crnu Goru. Treba istinom delovati i vratiti poljuljano nepoverenje i slaviti dane po meri zajedništva, a ne trenutne politike - kaže za "Novosti" Krivokapić.

Foto: V.K.

Zadravko Krivokapić


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)