BOLOVANJA TEŠKA MILIONE: Dodatne kontrole i reforme zbog zloupotreba odsustva iz zdravstvenih razloga

I. D. S.

11. 02. 2024. u 21:42

GOTOVO 16.000 bolovanja je u Crnoj Gori otvoreno tokom prošle godine, što je više od milion izgubljenih radnih dana. A sve te refundacije državu koštaju milione. Svi su svesni da se pravo na odsustvo iz zdravstvenih razloga zloupotrebljava, te se najavljuju dodatne kontrole i reforme kojim bi trebalo da se stane na put tim zloupotrebama.

БОЛОВАЊА ТЕШКА МИЛИОНЕ: Додатне контроле и реформе због злоупотреба одсуства из здравствених разлога

Fond zdravstva u Podgorici , Foto fzocg.me

Ukupno 15.812 bolovanja registrovano je tokom prošle godine u Crnoj Gori, što je 1,33 miliona izgubljenih radnih dana, podaci su Fonda zdravstva. Njihova statistika pokazuje i da je u poslednjih šest meseci skoro 20 odsto zaključenih bolovanja više nego u prethodnom periodu. Prema rečima direktora te ustanove, Vuka Kadića, prosečan broj izgubljenih radnih dana po korisniku bolovanja je 84.

- Zdravstvo koštaju refundacije za bolovanja oko devet miliona evra. Radimo kontrole lekara opšte prakse. Imamo komisiju formiranu od lekara i pravnika iz Fonda, koji obilaze lekare opšte prakse i gde primetimo da su veća izdavanja za bolovanje, za sada upućujemo usmene opomene. Ako to ne da rezultate, preći ćemo na neke rigoroznije stvari. Gro tih bolovanja su napisana od strane specijalista, lekari opšte prakse samo izdaju na osnovu mišljenja specijalista. Mi ne možemo kao Fond da kontrolišemo specijaliste. Ministarstvo zdravlja i inspekcija su ti koji to treba da urade - rekao je Kadić.

Najveća opterećenja

U UNIJI poslodavaca tvrde da su za privatnike najveće opterećanje bolovanja do 60 dana, koja su i najčešća.

- To su bolovanja koja su štetna, falsifikovana, koja se zloupotrebljavaju, koja se dešavaju u određenom momentu sezone kad možda poslodavcu trebaju radnici - tvrdi predsednik UP, Slobodan Mikavica i predlaže korekcije rokova refundacije, tako da se skrati period u kome je isplata naknade za privremenu sprečenost za rad na teretu poslodavca, sa 60 na 30 dana.

Kazao je i da Fondu svakog dana stiže do 40 zahteva za procenu bolovanja, te da postoje brojne sumnje u regularnost izdavanja. Kako bi se stalo na put lažnim bolovanjima, Fond zdravstva i Unija poslodavaca Crne Gore najavljuju konkretne mere. U Fondu se nadaju da će se tokom ove godine izmeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju, te da će imati veća ovlašćenja kako bi se uvela neka vrsta dodatne kontrole.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Milena Cojić navodi da lažna bolovanja jesu veliki alarm, ali i da se ne može to odmah okarakterisati kao zloupotreba, jer se može dogoditi da određeni faktori rizika u kompaniji utiču na zdravlje radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)