PONOVO GLASALI, NA TRI BIRAČKA MESTA OPET INCIDENTI: U Šavniku lokalni izbori, glasanje prekinuto na tri mesta

V.K.

30. 10. 2022. u 21:31

U ŠAVNIKU su danas ponovljeni lokalni izbori na pet biračkih mesta, na kojima je 23. oktobra prekinuto glasanje.

ПОНОВО ГЛАСАЛИ, НА ТРИ БИРАЧКА МЕСТА ОПЕТ ИНЦИДЕНТИ: У Шавнику локални избори, гласање прекинуто на три места

Foto: I. S.

Međutim, glasanje na tri od pet biračkih mesta na kojima se ponavljaju izbori u Šavniku ponovo je prekinuto. To je potvrdio predsednik Opštinske izborne komisije Dušan Radanović i dodao da će glasanje na ta tri biračka mesta najverovatnije biti ponovljeno idućeg vikenda.

Prema preliminarnim rezultatima ponovljenog glasanja na dva biračka mesta u Šavniku, opozicija vodi ispred koalicije koju predvodi DPS. Povodom prvih rezultata i prekida na tri biračka mesta oglasili su se iz DPS.

- Želimo da obavestimo predstavnike međunarodne zajednice o skandaloznom i protivzakonitom ponašanju Demokratskog fronta na ponovljenim izborima u Šavniku. Po istom principu od prošle nedelje, ova grupacija koja čini sastavni deo koalicije “Za budućnost Šavnika”, pokušava da na grub i bahat način ometa proces glasanja - navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista. - Smatramo da policija i tužilaštvo nisu u stanju da se sami izbore sa demonstratorima đilkoškog, divljačkog i prostačkog ponašanja, koji su se drznuli i sebi dali za pravo da građane, koji imaju biračko pravo u Šavniku, shodno jedinom kriterijumu da li su ili nisu prepoznati kao podržavaoci nazadne, antievropske politike DF, razvrstavaju u dve kolone. Nedopustivo je u 21. veku da destruktivni pojedinci sprečavaju građane da obave svoju građansku dužnost, čime povređuju i jedno od najširih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu, u konkretnom slučaju slobodu izbora.

Na to su reagovali iz Demokratskog fronta.

- DF daje punu podršku našim ljudima u Šavniku, koji su danas ponovo branili demokratiju i izborna pravila, i koji su sprečavali da neki drugi vrše teška krivična della kojima bi se falsifikovala narodna volja - izjavio je večeras poslanik DF Jovan Vučurović i ukazao da je to kojim slučajem dozvoljeno "to bi izazvalo dalokosežne štetne posledice ne samo po ovu opštinu nego po čitavu Crnu Goru, jer bi ovakvim kriminalnim radnjama DPS-a bio obesmišljen izborni proces.

Jovan Vučurović, Foto DF

Vučurović ističe da je danas izborna volja građana bila ugrožena jer su na lokalnim izborima u Šavniku glasali oni koji nemaju veze sa ovom opštinom i sa ovim delom Crne Gore.

- Na nadležnim organima je da odmah procesuiraju one iz DPS koji su pristali da učestvuju u izbornoj prevari i da utvrde ko je u ime DPS organizovao ovaj ,,izborni turizam" i ove kriminalne radnje. Nema sumnje da već godinama iza ovakvih aktivnosti stoje lično Milo Đukanović, Duško Marković i delovi MUP, pa ovom prilikom upućujemo tužilaštvo na te adrese, a da ostave na miru naše ljude koji su branili demokratiju i fer izbore Takođe, pozivamo da se iz biračkog spiska odmah izbrišu ovi "turisti" iz DPS, jer će, svakako, i naredne nedelje DF braniti i odbraniti demokratske principe i izborna pravila - saopštio je Vučurović

Glasanje u opštini Šavnik danas se ponavljalo na pet biračkih mesta, i to  u zgradi Opštine Šavnik, kao i u selima Komarnica, Mokro, Bijela i Kruševice. Biračka mesta su zatvorena i na njima je prekinuto glasanje jer jednom broju glasača nije dozvoljeno da glasa.

Predsednik Opštinske izborne komisije Dušan Radanović kazao je ranije da je na tim biralištima 23. oktobra prekinuto glasanje jer određeni članovi biračkih odbora nisu omogućili glasačima da ostvare svoje biračko pravo.

U Šavniku je danas primetno povećano prisustvo policije, a ugostiteljski objekti su zatvoreni.  

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)