U IZBORNOJ NEDELJI BILI DAREŽLJIVI: Iz budžetskih rezervi Vlada Crne Gore dala 52.000 evra za pomoć građanima

I. D. S.

28. 10. 2022. u 15:23

VLADA Crne Gore je prošle sedmice, u onoj kada su održani lokalni izbori, iz budžetske rezerve isplatila 52.000 evra pomoći građanima, pokazuju podaci o potrošnji koje je analizirala NVO MANS.

У ИЗБОРНОЈ НЕДЕЉИ БИЛИ ДАРЕЖЉИВИ: Из буџетских резерви Влада Црне Горе дала 52.000 евра за помоћ грађанима

Foto: V. K.

Iz te NVO navode da je novac isplaćen na osnovu odluka koje je donela Komisija za procenu šteta od elementarnih nepogoda na čijem čelu je Zoran Miljanić, ministar bez portfelja, a radi se o 37 pojedinačnih isplata u rasponu od 50 do 5.500 evra. 

- Ovo je druga velika isplata ove vrste pomoći koju je dala Vlada od raspisivanja izbora, a zanimljivo je da tokom prethodne, 2021. godine, nije bilo isplata iz budžetske rezerve po ovom osnovu - poručuju iz MANS-a.

Ista NVO je prethodno objavila da je sredinom oktobra izvršena isplata od blizu 50.000  po istom osnovu, što ukupno čini sumu od preko 100.000 evra koje je Vlada od raspisivanja lokalnih izbora podelila građanima.

Deo ovih odluka je, kako navode, dostupan na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i pokazuju da ih je Komisija za procenu šteta od elementarnih nepogoda donela još krajem jula, ali i da je isplata realizovana tek nakon raspisivanja izbora.

- Osim toga, Komisija je na odlukama o isplati naknada za štetu od nepogoda sakrila identitet lica kojima je novac isplaćen, čime je dodatno smanjena transparentnost trošenja novca iz budžetske rezerve. Nedovoljno jasni kriterijumi za isplatu novca iz budžetske rezerve, te dodatni napori koje izvršna vlast ulaže u skrivanju podataka o trošenju javnih sredstava, otvaraju ogroman prostor za zloupotrebe tokom predizbornog perioda - zaključuju iz MANS-a.

 

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)