POLITIČKI PAKAO ZBOG UGOVORA SA SRPSKOM CRKVOM: Različita viđenja sporazuma sa SPC najavljuju novu krizu u Crnoj Gori

V. KADIĆ

02. 07. 2022. u 07:30

JEDINA dilema koja još postoji oko okončanja procesa donošenja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve jeste da li će crnogorska Vlada, koja ga je pripremila i doterala do parafiranja, uopšte - preživeti.

ПОЛИТИЧКИ ПАКАО ЗБОГ УГОВОРА СА СРПСКОМ ЦРКВОМ: Различита виђења споразума са СПЦ најављују нову кризу у Црној Гори

Klub poslanika demokrata, Foto Skupština CG

Premijer Dritan Abazović i njegov kabinet od objavljivanja teksta ovog sporazuma na meti su baražne vatre crnogorskih ekstremista koji najavljuju rušenje Vlade i novi krug višegodišnjeg političkog pakla.

U središtu kampanje protiv dogovora sa SPC je Socijaldemokratska partija, čiji su ministri Ranko Krivokapić i Raško Konjević najžešći kritičari Temeljnog ugovora. Isto važi i za DPS koji, iako formalno u opoziciji, pruža podršku manjinskoj Vladi. Ovakav odnos snaga u crnogorskom parlamentu, uprkos Abazovićevoj volji, stavlja znak upita nad najavljenim finalom uređenja odnosa sa SPC, ali i fokus pomera ka ostalim parlamentarnim strankama.

U sedištima većine partija i koalicija koje su upisale pobedu na izborima 2020. godine "Novostima" je rečeno da čekaju zvaničnu inicijativu i formalizaciju njenog teksta, nakon čega će se i odrediti.

Povodom salvi kritika na račun teksta sporazuma i najave rušenja Vlade, poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović kaže da je potpuno irelevantno kakav će odnos SDP imati prema ozbiljnim društvenim pitanjima koja treba da mire, a ne da svađaju Crnu Goru. Za njega, Temeljni ugovor je već usvojen.

- Potpisali su ga građani koji su koračali u litijama koje su ujedno i bile svojevrstan referendum o ovom pitanju. Da li će ili neće SDP participirati u vladi je obična teatralnost koja govori i o samoj vladi u kojoj ta prevaziđena, retrogradna i pogubna ideologija egzistira. Uloga SDP je svađalačka, ona koja neguje i baštini dostignuća 12-julske Crne Gore, a ne bastadurske antifašističke od 13. jula 1941. godine. Nažalost, najbolja potvrda u kakvoj se ideološkoj kaljuzi nalazila Crna Gora tri protekle decenije je mogućnost da protagonisti ideologije Sekule Drljevića imaju ikakvog uticaja na društvena kretanja - ocenjuje Zogović.

Antisrpski ekstremisti od početka protiv dogovora sa SPC, Foto Tanjug

Plamene reakcije iz redova SDP donekle je zagasio njihov počasni predsednik, šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić, koji je rekao da "ne treba žuriti, već sačekati da se vidi šta piše u ugovoru pa tek onda planirati dalje aktivnosti". On je ponovio da SPC ne može biti potpisnik Temeljnog ugovora, nego samo četiri registrovane eparhije.

U Demosu Miodraga Lekića su kategorični da SDP ne može da preti obaranjem Vlade, smatrajući da bi ministri Krivokapić i Konjević, ako to žele, mogli da podnesu ostavke i na taj način otvore krizu Vlade.

Posebnu deliciju ovom pitanju daju i razlike u pogledima predsednika Mila Đukanovića, odnosno njegove partijske vojske, na Temeljni ugovor. I dok je on dao "pasivnu" podršku Temeljnom ugovoru, iz Komisije za afirmaciju državnog identiteta DPS navode da se tim dokumentom negira postojanje Cetinjske mitropolije i crnogorske crkve. Poručuju da ukoliko vlada prihvati tekst ugovora, onda će, dodaju, priznati i verifikovati "neistine Srpske crkve kojima se negira postojanje Cetinjske mitropolije i crnogorske crkve i kojima se crnogorsko versko, kulturno i državno nasleđe svrstava u srpsko".

- Ako se ugovorom prizna stanovište da je autokefalna crogorska crkva samo deo SPC, dakle da je reč o ogranku Srpske crkve, onda su i njeni mitropoliti i vladari iz dinastije Petrović Njegoš - srpski vladari i mitropoliti - poručuju iz DPS.

IMPERIJALNI AKT BEZ PRESEDANA

U OCENAMA sadržine nacrta Temeljnog ugovora najdalje je dobacilo Crnogorsko društvo nezavisnih književnika koje je radnu verziju sporazuma nazvalo "imperijalnim aktom bez presedana u milenijumskoj istoriji Crne Gore"!

- Litije nisu organizovane zbog ugroženih prava vernika crkve Srbije, koja je i u vreme bivše vlasti bila država u državi, nego da bi se promenio sekularni karakter društva i konačno asimilirala crnogorska nacija - kaže Milorad Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja