GARANTUJU SPC VLASNIŠTVO NAD HRAMOVIMA: Objavljena radna verzija Temeljnog ugovora

E. V. N.

28. 06. 2022. u 19:17

DRŽAVA Crna Gora jemči Srpskog pravoslavnoj crkvi nepovredivost prava svojine i državine nad manastirima, hramovima i drugim nepokretnostima u njenom vlasništvu.

ГАРАНТУЈУ СПЦ ВЛАСНИШТВО НАД ХРАМОВИМА: Објављена радна верзија Темељног уговора

Foto V. Pavićević

Crna Gora se obavezuje da uknjiži sve neupisane nepokretnosti u vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke.

U ovim objektima i prostorima državni organi ne mogu preduzimati bezbednosne mere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa, osim u slučajevima kada to nalažu razlozi hitnosti zaštite života i zdravlja ljudi.

Ovo je predviđeno radnom verzijom Temeljnog ugovora, u 20 tačaka, koji su usaglasile radne grupe Vlade Crne Gore i SPC, a koji će potpisati Vlada Crne Gore i Sveti Arhijerejski Sinod SPC.

Navedeno je da SPC ima pravo da samostalno uređuje svoju unutrašnju organizaciju i da osniva, menja, ukida ili priznaje crkveno-pravna lica. Takođe, kaže se i da država jemči Crkvi, sveštenstvu, monaštvu i vernicima slobodu održavanja duhovnih i administrativnih veza, saglasno pravoslavnom kanonskom pravu i Ustavu SPC, sa svojim najvišim crkvenim telima, sa drugim pomesnim pravoslavnim crkvama, kao i sa i verskim zajednicama.

- Crkva ima isključivo i neotuđivo pravo da slobodno u Crnoj Gori uređuje sopstveno crkveno ustrojstvo, kao i da osniva, menja i ukida arhijerejska namesništva, crkvene opštine, parohije, manastire i druge organizacione jedinice - navedeno je u radnom dokumentu, čije potpisivanje bi trebalo uskoro da bude zakazano, bar sudeći po najavama predsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića. - Država jemči Crkvi slobodu bogosluženja, verskih obreda i ostalih verskih i humanitarnih delatnosti.

Crkva, takođe, ima pravo da gradi hramove i crkvene objekte, kao i da vrši prosvetne, kulturne, naučne, informativne, izdavačke i drugih delatnosti koje su povezane sa njenom duhovnom misijom. SPC može da osniva i uređuje radio i televizijske stanice, u skladu sa važećim zakonima. Predviđeno je i da SPC može da osniva verske obrazovne i kulturne ustanove. Zagarantovano je i pravo da roditelji mogu deci da obezbede versko obrazovanje, a u školama to će biti regulisano u skladu sa propisima Crne Gore.

Vlada se obavezala i da će omogućiti bogosluženja u vojnim, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama, prostor za bogosluženje i posnu hranu za vernike u bolnicama, zatvorima, domovima... Definisani su i neradni dani za verske praznike, a primenu ugovora pratiće mešovita komisija predstavnika obe strane.

O FINANSIRANjU POSEBAN SPORAZUM

U NACRTU je konstatovano i da država finansijski pomaže Crkvu, naročito obnovu i očuvanje pravoslavnih verskih objekata koji imaju kulturno-istorijsku vrednost. Finansiranje prosvetnih i kulturnih ustanova u Crnoj Gori, čiji je osnivač Crkva, kao i status njihovog osoblja i korisnika, bliže će biti uređen posebnim sporazumom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!