TEMELJNI UGOVOR SAD U RUKAMA KOMISIJE: Vlada Crne Gore usvojila polazni akt za regulisanje odnosa sa crkvom

V. KADIĆ

24. 06. 2022. u 08:31

VLADA Crne Gore usvojila je Informaciju o nastavku pregovora o statusu i odnosima između verskih zajednica i države, što podrazumeva i zaključenje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

ТЕМЕЉНИ УГОВОР САД У РУКАМА КОМИСИЈЕ: Влада Црне Горе усвојила полазни акт за регулисање односа са црквом

Nejasno da li će sporazum biti usaglašavan sa SPC ili njenim eparhijama, Foto Vlada CG

Premijer Dritan Abazović kazao je da će taj posao biti poveren petočlanoj komisiji, koja će sa SPC usaglasiti konačnu verziju sporazuma. Predsednik Vlade to ne dovodi u sumnju i insistira da se vladin pregovarački tim formira što pre kako bi se pregovori uspešno završili.

- Ovde smo da završavamo otvorena pitanja. Treba da idemo dalje. Možemo da se mrcvarimo procedurama, ali nećemo biti pametniji, jer, intencija je da na kraju imamo dokument koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonom. Ovoj tački ne pridajem nikakav poseban značaj, jer Crna Gora ima mnogo veće probleme i izazove - kazao je Abazović.

Usaglašavanje detalja sporazuma sa Crkvom najverovatnije će se odvijati između vladine komisije i eparhija SPC koje deluju u Crnoj Gori. U Srpskoj patrijaršiji, međutim, smatraju da je Temeljni ugovor sa Crnom Gorom tema za centralne crkvene vlasti, a ne pojedine eparhije. Istovremeno, Vlada je dala i zeleno svetlo da identičan dijalog komisija otvori i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Protiv ovog ugovora sa SPC je od starta šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić.

On je i juče izdvojio mišljenje ističući da nije problem u formi, već u suštini.

Foto: EPA

- Rekao sam da ova informacija nije na tragu prakse koju je imala prethodna vlada kada je pregovarala sa ostalim verskim zajednicama. Rekao sam ministru da se o Ustavu i zakonu ne pregovara, već da je to okvir u kome treba utvrditi sadržaj za pregovaranje - šta su interesi Crne Gore, ko su ugovorne strane i ostalo. Toga međutim, nema, iako se pregovara još od od 2012. godine - kazao je Krivokapić tokom sednice Vlade, dodajući da predviđena procedura ne štiti kulturni identitet.

Da Krivokapić pokušava da pitanje statusa i saradnje sa SPC izmesti na teren politike, smatra ministar pravde Marko Kovač.

- To nije tačno. Što se tiče strana to su verske zajednice prema kojima smo otvoreni da u postupku regulišemo međusobna prava i obaveze. Što se tiče platforme, ona nije potrebna. Ne vidim ni u jednoj verskoj zajednici zajednici elemente međunarodnog pravnog subjektiviteta. Platforma se pravi kada se pregovara sa određenim subjektima međunarodnog prava - pojasnio je Kovač.

SPORAZUM SAMO PO ZAKONU

PREMIJER Dritan Abazović je kazao da Temeljni ugovor treba da se potpiše sa SPC, koju u u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije.

- Uzimamo obavezu, kao država, da im zaštitimo Ustavom zagarantovana pravo, to ćemo raditi prema svim verskim zajednicama, uključujući i Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Kad je reč o kulturnim dobrima, njih štiti zakon i ništa što nije u zakonu neće biti ni u ugovoru. Građani mogu da budu spokojni - poručio je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna