GUSLARSTVO IMA BUDUĆNOST: Mladi ljubitelji tradicije takmičili se na festivalu u Nikšiću, proglašeni najbolji guslari (FOTO)

V. K.

03. 04. 2022. u 07:41

SINIŠA Petrić iz guslarskog društva „Petar Perunović“ iz Bijelog Polja najbolji je mladi guslar do 18. godina na 10. festivalu srpskih guslara održanom u Nikšiću, na kojem učestvovali guslari iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

ГУСЛАРСТВО ИМА БУДУЋНОСТ: Млади љубитељи традиције такмичили се на фестивалу у Никшићу, проглашени најбољи гуслари (ФОТО)

FotoL: V. K.

Drugo mesto pripalo je guslaru Midu Todoroviću iz guslarskog društva „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice, dok se trećim mestom zadovoljio Luka Eraković iz škole gusala „Sveti Georgije“ iz Nikšića.

U konkurenciji guslara do 13 godina  prvo mesto je osvojio Luka Matović iz društva „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva, drugo je pripalo Miodragu Spremu iz škole gusala “Sandić“ iz Beograda, a treće Bogdanu Goluboviću iz društva „Vojvoda Lazar Sočica“iz Plužina.

U ekipnoj konkurenciji epitet najboljeg ponela je škola gusala „Sandić“ iz Beograda, drugo mesto pripalo je školi gusala „Sveti Georgije“ iz Nikšića, a treće guslarskom društvu „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice. Na ovogodišnjem festivalu mladih srpskih guslara koje se održalo u dupke punoj Sali Nikšićkog pozorišta učestvoalo je 25 takmičara koji su izuzetnom darovitošću pokazali da za budućnost ovog drevnog instrumenta i srpske epske poezije ne treba brinuti.

- Svi smo mi lično vezani za gusle, imamo ih u kućama. Ja dolazim iz prodice Kovačević a jedan moj daleki predak Milutin je bio jedan od Vukovih pevača, od koga je Vuk zapisao pesmu  „Tri sužnja“. Gusle su nematerijalno dobro srpskog naroda upisano u kulturnoj baštini UNESKA. Možda ima guslara koji nisu Srbi ali nema gusala koje nisu srpske -  kazao je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, otvarajući festival, burno pozdravljen od brojnih poštovalaca ovog drevnog instrumenta.

Sveštenik Miodrag Todorović podsetio je da bez žive tradicije  i živog predanja ne može biti ni žive sadašnjosti ni žive budućnosti.

- Gusle pamte a bez pamćenja uvek bi bio neki početak koji ne bi nigde mrdao od početka. Zato bez kontinuiteta , bez tradicije  nema ni identiteta. Na mlađima svet ostaje i oni su najveći blagoslov ovog našeg skupa jer su ujedinili na najlepši način Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srsku i pokazali da smo narod sabornosti. Ovo su najlepši izdanci hrasta hiljdugodišnje srpske kulture tradicije i života - naglasio je Todotović.

Ispred Saveza srpskih guslara Slavko Jeknić je rekao da su se  na jednom mestu okupili najbolji mladi srpski guslar koji predstavljaju najlepšu budućnost.

- Čast mi je što sam na čelu organizacije koja vodi brigu o najmlađim članovima  sa željom da nastave svetle tradicije gusala i pevanja uz gusle - poručio je Jeknić.

Domaćin ovogodišnjeg festivala nije zaboravio višestrukog omladinskog prvaka Republike Srpske i vicešampiona mladih guslara svih srpskih zemalja Mateja Radovića. Posrhumno priznanje primio je njegov otac. Mateja je nastradao pre pet godina na mestu suvozača u saobraćajnoj nesreći na  magistralnom putu Sokolac-Sarajevo u mestu Rogoušići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna