HAJKA NA ULJAREVIĆA I ŠĆEPANOVIĆA: Bivši režim "udara" na književnika i sveštenika

V.K.

02. 02. 2022. u 10:47

HAJKA se ovih dana podigla na književnika i direktora izdavačke kuće „Oktoih“ Radomira Uljarevića i sveštenika Predraga Šćepanovića iz Podgorice od strane ostataka bivšeg režima koji preko PEN centra, portala Analitika „udaraju“ na njih, ali i crnogorsko sudstvo.

ХАЈКА НА УЉАРЕВИЋА И ШЋЕПАНОВИЋА: Бивши режим удара на књижевника и свештеника

Foto:

Rešenje Višeg suda u Podgorici kojim je potvrđena presuda Osnovnog suda protiv dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića, prodekana za nastavu istog fakulteta Aleksandra Radomana i Matice crnogorske, ekstremisti ne mogu da prežale. 

U sudskom sporu koji traje više od decenije Čirgić, Radoman i Matica crnogorska moraju da isplate preko 42.500 evra svešteniku Šćepanoviću i književniku Uljareviću. U optužbama je prednjačio portal Analitika sa naslovom „I kad falsifikuje, „srpski svet“ je jednakiji od drugih“. 

Prenosimo odgovor Radomira Uljarevića:


-Zanimljivo je da je portal Analitika (mogući pravni naslednik Begapresa, čuvene kuće koja je opljačkala od medija preko 3.000 000,00€, a čiji vlasnik je gospođa Tinka Đuranović, ona je istovremeno i neformalni vlasnik portal Analitike), krenula sa serijom tekstova u kojima se pominje Oktoih. Jednom prilikom polemišući sa portal Analitikom jedan sveštenik je citirao poslovicu koju je omraženi Vuk Karadžić zabeležio u Crnoj Gori, a koja glasi: U kući obešenog se ne pominje uže! U tom smislu portal Analitika bi morao da ćuti, i da ni u snu ne pominje Oktoih, jer je pravosnažnom presudom, koja je na snazi Begapres obavezan da isplati Oktoihu iznos ne manji nego što je to obaveza Fakulteta za crnogorski jezik sa Cetinja, povodom pokušaja otimanja autorskih prava za roman Despu koja prava je Oktoih otkupio po Ugovoru koji je izvršen godinama ranije nego što je Adnan Čirgić uopšte načuo za roman kralja Nikole o srpskoj despotici sa dvora Balšića Zanimljivo je kako portal Analitika (čitaj: Begapres) ničim izazvan kreće u jednu prljavu kampanju protiv crnogorskih sudova koji su presude doneli u vreme kad je Begapres imao punu zaštitu od strane vlasti i kad je Begapres ”presuđivao” u svim procesima u Privrednom sudu Crne Gore.


Begapres je firma koja se bavila distribucijom štampanih medija, a u stečaju je otkad su NVO Matica Crnogorska i NVO Institut za jezik i jezikoslovlje Vojislav Nikčević, na čelu sa Adnanom Čirgićem i AleksandromRadomanom krenuli u svoj gubitnički pohod na Oktoih. Te 2009. dug Begapresa prema poveriocima iznosio je preko 3.000.000,00€. Potom je Vlada Crne Gore javno poklonila gotovo milion eura privatnoj firmi Begapres, čija je vlasnica supruga Draška Đuranovića. U to vreme, kad je Begapres kao distributer harao crnogorskim medijskim crnim tržištem, Adnan Čirgić iz zasede vreba svoj plen – ni manje ni više nego nepoznati roman Despa  Kralja Nikole, koji je za potrebe Oktoiha raščitao prof. Slobodan Kalezić i Zagorka Kalezić. Videći kakvim poslovima se bavi portal Analitika, i kako olako dolazi do čitavog bogatstva Adnan Čirgić i Radoman se udružuje sa tim profesionalcima, i kreće u avanturu preotimanja autorskih prava za Despu, avanturu koja je neslavno završila na Sudu.


Čini se da bi bilo poštenije portal Analitici da se bavi svojom pravosnažnom presudom kojom se Begapres obavezuje da isplati Oktoihu više od 50.000,00 € (sa kamatama kudikamo više!) nego li presudom kojom se Adnan Čirgić (i kompanija) obavezuju da plate isnos od preko 42.000,00 €. Naročito je zanimljivo da ti dužnici već duže vreme nakon probijanja tzv. vela pravne ličnosti, nisu zainteresovani za izmirenje tog duga. Sada, da bi potisnuli u zaborav tu sudsku presudu koja se tiče njih portal Analitika priskače u pomoć politikantskoj Čirgićevoj kampanji protiv crnogorskog sudstva, u nadi će odložiti potraživanje tih 50.000,00€ koliko, ponavljam, po pravosnažnoj presudi već više od decenije, Begapres duguje Oktoihu.


Ali takvi i toliki dugovi i presude ne zastarevaju!
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna