NEPRIHVATLJIVO JE ZATVARANJE BOLNICE MELJINE: Vanredna sednica SO Herceg Novi, protesti, onlajn peticija

V. V.

13. 01. 2022. u 02:35

NAKON što je stečajni upravnik Bolnice Meljine najavio da bi zbog teške finansijske situacije i osipanja kadra ova ustanova mogla da bude zatvorena 31. januara, „podigao" se Herceg Novi.

НЕПРИХВАТЉИВО ЈЕ ЗАТВАРАЊЕ БОЛНИЦЕ МЕЉИНЕ: Ванредна седница СО Херцег Нови, протести, онлајн петиција

Foto V. Vujnović

Za 21. januar zakazana je vanredna sednica skupštine, grupa građana najavila je protestno okupljanje, a potpisuje se i onlajn peticija „Spasiti Opštu bolnicu Meljine"

Na vanrednoj sednici SO Herceg Novi odbornici će razmatrati samo aktuelnu situaciju i status privatne zdravstvene ustanove Meljine, najavio je predsednik Skupštine Ivan Otović.

- Mi kao predstavnici političkih partija i ljudi koji imaju funkcije u ovom gradu ulažemo maksimalni napor da spasimo bolnicu. Svi smo svesni da će biti teško, ali na nama je da delujemo i ne možemo sa strane posmatrati da Herceg Novi ostaje bez bolnice. Moramo imati u vidu i zaposlene koji rade u ne baš dobrim uslovima, a pružaju zdravstvene usluge velikom broju stanovnika Herceg Novog - rekao je Otović, uz ocenu da problemi veoma dugo traju. On očekuje da će sednici prisustvovati i predstavnici ministarstva zdravlja i finansija i socijalnog staranja, kao i bolnice Meljine.

Nakon nedavnog dopisa stečajnog upravnika Bolnice koji je upućen Vladi i resornim ministarstvima, o mogućnosti da 31. januara zatvori jedinu bolnicu u Herceg Novom, gradonačelnik Stevan Katić je za Radio-televiziju Herceg Novi izjavio da je „zatvaranje Bolnice neprihvatljivo".

Foto: V. V.

Stevan Katić

- Borićemo se maksimalno da Bolnica opstane, uradićemo sve da je sačuvamo, bez obzira na to što postoje veliki problemi unutar čitavog tog sistema: kao što je stečajni postupak, što specijalno državno tužilaštvo vodi istragu, zatim zahtev Atlas grupe da povrati Bolnicu. Inicirali smo sastanak sa predstavnicima Vlade i resornih ministarstava, da se pitanje hitno reši, da država preuzme deo svoje odgovornosti i obaveza. Do zatvaranja Bolnice neće doći, ukoliko se obaveze koje su u prethodnom periodu bile dogovorene realizuju. Neophodno je da plate obaveze ka Bolnici. Obaveze se odnose i na sve ostale nabavke, počevši od lekova do drugih troškova, kao što su računi za električnu energiju, što ide mimo redovnih sredstava iz fonda zdravstva, koja se koriste za plate zaposlenih tako da se taj budžet zaokruži, do konačnog rešavanja statusa Bolnice Meljine - ocenio je Katić.

Prema njegovim rečima, resorna ministarstva moraju opredeliti dodatna sredstva da bi se Bolnica u narednom periodu stabilno finansirala. Katić je naveo i šta je sve potrebno, a na prvom mestu je redovno i stabilno finansiranje.

- Paralelno treba rešavati i veoma izražen problem nedostatka medicinskog kadra. Niko neće da dođe da radi u Bolnici sa tolikom dozom neizvesnosti. Ukoliko postoji izvesnost za Bolnicu da funkcioniše, nema problema da se pronađe kadar, obezbedi finansijska sigurnost Bolnice, koja će vremenom iz ovakvog stanja preći u redovno funkcionisanje, za šta su nam potrebne jasne i stabilne garancije Vlade Crne Gore i resornih ministarstava - zaključio je Katić.

U nedavnoj izjavi na konferenciji za novinare ministarka Jelena Borovinić Bojović naglasila je da dok traje sudski proces u vezi sa bolnicom u Meljinama, ne može doći do krucijalnog rešenja. Uprkos tome, ministarstva zdravlja i finansija i socijalnog staranja zainteresovana su da pomognu da se nađe rešenje. Njena je ocena da je problem bolnice Meljine kompleksan pa takvo rešenje i zahteva.

- Tek nakon sudskog epiloga moguće je preduzeti konkretne korake i doći do krucijalnog rešenja. Svedok sam da je i do sada Ministarstvo finansija pomagalo bolnici. Iniciraćemo hitan sastanak sa ostalim ministarstvima jer je ovo multiresorno pitanje - kazala je Borovinić–Bojović.

Apostrofirala je da je bolnica u Meljinama svedena na meru koja nikako nije smela da se desi, a kada su aktuelna nadležna ministarstva i Vlada počeli da se bave ovim problemima i preuzimanjem Bolnice kako bi joj bila vraćena prvobitna svrha, ona je već bila devastirana i uništena.

- To nije naš propust, ali je nama ostavljeno da ga rešimo i mi smo zainteresovani da to uradimo i vratimo joj prvobitnu svrhu - zaključila je ministarka.

Izvršna direktorka dr Olivera Elez danas je novinarima rekla da trenutno nisu u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja, ali da očekuju da će resorna ministarstva uspeti da nađu rešenje za opstanak bolnice Meljine.

Foto V. V.

Dr Olivera Elez

- Kao što smo više puta upozoravali i, nažalost, najavili ovakav ishod, bolnica je sada u nekakvom ograničenju mogućnosti da radi do 31. januara, isključivo zbog toga što nema dovoljno finansijskih sredstava. Do sada smo napravili velike dugove za snabdevanje kako sanitetskim materijalom, tako i osnovnim stvarima koje su potrebne za bolnicu, i nismo više u mogućnosti da obavljamo nabavku bez dovoljno finansijskih sredstava - istakla je dr Elez.

Ovakva situacija dobrom delom je prouzrokovala i drugi problem, nedostatak kadra.

- Sa druge strane, nedostatak kadra je hroničan zbog nejasnog statusa bolnice, te se stručni kadar teško odlučuje za dolazak jer je situacija neizvesna i budućnost nam je nepoznata. Kada bi rešili donekle status bolnice i jasno postavili stav da bolnica opstaje i da ima budućnost, mislim da bi se kadar, ne mogu reći lako našao, jer je nedostatak zdravstvenog kadra prisutan u čitavoj Crnoj Gori, pa i u regiji, ali bi lakše obezbedili lekare koji bi ovde dobili specijalizaciju, ali i srednji medicinski kadar koji bi se odlučio da radi u Meljinama.

DUGOVI

Dugovanja Bolnice Meljine za prošlu godinu se kreću između 600 i 700 hiljada evra, navela je dr Elez, a na izjavu ministarke zdravlja da je bolnica uništena, odgovara da je, bez ikakvih ulaganja, ona ipak opstala zahvaljujući izuzetnom trudu zaposlenih.

- Bolnica jeste urušena, u odnosu na kvalitet koji treba da pruži u savremenim uslovima medicinske nauke i medicinskih usluga, jer u nju nije ulagano gotovo ništa poslednjih deset godina. Osim nekih sitnih ulaganja, oprema nije zanovljena već dugi niz godina, znači lekari se sve ovo vreme trude da ipak pruže i optimalni standard usluge svim pacijentima u Herceg Novom, što je u takvim uslovima vrlo teško i sve se svodi na našu volju, znanje i trud - poručila je dr Elez.

Ukoliko dođe do zatvaranja bolnice, bez posla će ostati oko 150 stalno zaposlenih, kao i lekari i drugo osoblje koje radi po ugovoru.

Foto: V.V.

MOGUĆNOSTI

Bolnica Meljine ima mogućnosti i potencijala da proširivanjem delatnosti doprinese finasiranju.

- Trebalo bi napraviti zaista veliki plan i procenu za kompletno samostalno finansiranje, ali tačno je da bismo mi zaista mogli da doprinesemo našim finansijskim prihodima i na drugi način. Naša osnovna finansijska sredstva se sada svode na prihode preko ugovora sa Fondom zdravstva Crne Gore za pružanje usluga građanima Herceg Novog, što su minimalni prihodi. Međutim, ova bolnica ima mogućnosti da, preko raznih programa i saradnje sa drugim lekarima, ostvari određenu dobit. Mi smo nekako održali i dalje saradnju sa VMA Beograd, a imamo mogućnost da uključimo i druge lekare iz regiona pa bi se mogli formirati određeni programi medicinskih usluga. Imamo barokomoru koja je trenutno nedovoljno iskorišćena, jer takođe radi samo za osiguranike Fonda zdravstva. Posedujemo i veliko odeljenje fizikalne medicine sa velikim brojem kreveta, koje je gotovo neiskorišćeno, osim leti - podsetila je dr Elez, istakavši da je i to tek deo mogućnosti i potencijala za proširivanje delatnosti Bolnice Meljine.

PROTEST

Grupa građana Herceg Novog, Dado Miletić, Zoran Zoja Srdanović i Zorica Drakulić Vidaković, najavili su da će u subotu (15. januar) u 12 sati ispred kapije Bolnice Meljine organizovati protestni skup. Pozivaju građane koji „shvataju značaj bolnice Meljine da dođu i da pošalju poruku nadležnim institucijama da u što kraćem roku reše status ove nekada renomirane zdravstvene ustanove koja je zahvaljujući mutnim radnjama trenutnih vlasnika dospela na najniže grane od svoga postojanja." U toku je i potpisivanje onlajn peticije Spasiti Opštu bolnicu Meljine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije