IZVOR NA VELIKOM RATNOM OSTRVU: Raspisan javni tender za izradu studije opravdanosti traženja novog resursa vode

S. V.

12. 01. 2021. u 08:53

ИЗВОР НА ВЕЛИКОМ РАТНОМ ОСТРВУ: Расписан јавни тендер за израду студије оправданости тражења новог ресурса воде

Foto P. Milošević

NA Velikom ratnom ostrvu moglo bi da bude izgrađeno vodoizvorište podzemnih voda!

 JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" raspisalo je tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda na ovoj lokaciji.

Kako je navedeno u dokumentaciji, intenzivan privredni razvoj i urbanizaciji grada u proteklom periodu zahtevaju nalaženje novog resursa voda, odnosno izgradnju novih infrastrukturnih objekata koji obezbeđuju stabilno i kvalitetno vodosnabdevanje.

- U prilog navedenom je i činjenica da je na postojećim izvorištima podzemnih voda beogradskog vodovoda i kanalizacije, od njihovog formiranja do danas, registrovan generalni pad eksploatacije, odnosno starenje izvorišta - navodi se u dokumentaciji.

Rok 4. februar za zainteresovane

PRVO detaljnije sagledavanje ove lokacije za potrebe izgradnje izvorišta podzemnih voda urađeno je početkom osamdesetih godina. Sve zainteresovane firme za učestvovanje u ovom projektu imaju rok da podnesu ponudu do 4. februara.

Dodaje se da Beograd mora obezbediti dodatni resurs podzemnih voda koji će se distribuirati ka konzumnom području. Potencijal proširenja izvorišta podzemnih voda za potrebe vodosnabdevanja Beograda u proteklom periodu analizirano je kroz više lokaliteta, među kojima su i Makiško polje, Donje polje, Hrtkovačka draga, Crvenka, Zidine, Besni fok i Jabučki rit, ali je Veliko ratno ostrvo u odnosu na ostale lokacije izdvojila blizina konzumnom području, kao i povoljne tehničke mogućnosti priključenja na postojeću mrežu za transport vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

veselnik

12.01.2021. 19:09

Logicno, nakon unistavanja Makiskog polja i glavnog izvorista, koje se hrani cistom srpskom vodom, treba unistiti i zasticenu prirodnu sredinu, da bi se pumpala dunavska voda zagadjena polovinom Evrope!