NEIMARSKI PODVIG U GROCKOJ: Rančićeva kuća zidana je bez - eksera

J. DINČIĆ

02. 08. 2020. u 20:00

SVE što je u Opštini Grocka u vezi sa kulturom, uglavnom se događa u Rančićevoj kući.

НЕИМАРСКИ ПОДВИГ У ГРОЦКОЈ: Ранчићева кућа зидана је без - ексера

Foto privatna arhiva

Osim dešavanja kojima je domaćin četiri decenije, sama istorija i poreklo kuće privlače pažnju. Reč je o staroj varoškoj građevini s početka 19. veka, koja beleži više od dva veka trajanja i oko četiri decenije kulturne namene. Predstavlja jednu od najvrednijih i zaštićenih starih kuća ne samo na području Grocke, nego i beogradske okoline uopšte, koja je u vlasništvu države.

Unutar kuće nalazi se galerijski prostor u kojem se tokom cele godine organizuju izložbe, dok se u letnjim danima bašta koristi kao muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

- Rančićeva kuća predstavlja primer narodnog neimarstva, kao i tradicionalne gradnje - objašnjava za "Novosti" Zorica Atić, kustos. - Pravljena je od materijala sa lokalnog podneblja, korišćeno je drvo, odnosno bondruk sa ispunom od blata, pletera, slame, opeke i pokrivena je tradicionalnim krovom na četiri vode.

GALERIJSKI PROSTOR

RANČIĆEVA kuća se svakodnevno koristi kao galerijski prostor Centra za kulturu Grocka. U bogatom programu tokom leta Gročani uživaju u mnogobrojnim postavkama koje se smenjuju u galeriji, ali i u muzičkim nastupima u letnjoj bašti. Postavke predstavljaju uglavnom mladi umetnici i učesnici likovnih kolonije koje organizuje opština.

Karakteriše je velika udobnost i funkcionalnost po meri i potrebi tadašnjeg čoveka. Sastoji se od četiri prostorije, a poseduje široki natkriveni trem, drveni doksat, koji je karakterističan za domaću tradiciju gradnje i veoma prostrani podrum.

- Često kažemo za nju da je kuća koja je građena velikom mudrošću i umećem narodnih neimara, i uz to bez ijednog eksera - dodaje naša sagovornica. - Svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu vanvremenskog sklada i spokoja.

Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Poslednja vlasnica kuće gospođa Magdalena Rančić kuću je zaveštala opštini Grocka. Zavod za zaštitu spomenika kulture je oronulu Rančićevu kuću u saradnji sa opštinom u potpunosti rekonstruisao i obnovio 1970. godine. Kuću je potom koristilo nekadašnje Turističko društvo Grocke, da bi zatim poslužila i kao muzeološki prostor za izlaganje Dubočajske zbirke nalaza. Od 2007. godine data je na upravljanje Centru za kulturu Grocka. Rančićeva kuća raspolaže galerijskim prostorom i velikom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

VIRTUELNI OBILAZAK

POSETIOCIMA je preko sajta Centra za kulturu Grocka dostupan i virtuelni obilazak Rančićeve kuće i dvorišta. U trenutku snimanja, u galeriji se nalazila postavka "VI Likovno putovanje", godišnja izložba dečjih radova nastalih na edukativnim likovnim radionicama ustanove.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!