U OBRAČUN SA KOMARCIMA IZ VAZDUHA: Konačno poletela avijacija

S. VIDAČKOVIĆ

29. 07. 2020. u 11:34

AVIONI poljoprivredne avijacije juče su počeli zaprašivanje komaraca na teritoriji Beograda.

У ОБРАЧУН СА  КОМАРЦИМА ИЗ ВАЗДУХА: Коначно полетела авијација

Foto K. Mihajlović

Prvih šest aviona poletelo je u 18.00 časova sa aerodroma Lisičiji jarak, a u akciji koja je trajala dva i po sata zaprašena je leva i deo desne obale Dunava i Veliko ratno ostrvo.

Prema rečima gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića, sredstvima za suzbijanje komaraca iz vazduha je tretirana površina od 12.000 hektara. Zahvaljujući upotrebi avijacije, tretmanom protiv dosadnih insekata obuhvatiće se površina od 36.000 hektara za samo tri dana.

Foto K. Mihajlović

- Imamo šest aviona od kojih je svaki pokrio po 2.000 hektara, a ista akcija nastavlja se danas i sutra - rekao je Radojičić. - Biocidna sredstva koja se koriste prilikom zaprašivanja bezbedna su za ljude i za životinje i tu ne postoji nikakav rizik.

Radojičić je naglasio da će se uporedo sa zaprašivanjem iz vazduha, nastaviti i tretman sa zemlje.

Od ade ciganlije do kumodraža

DANAS će se iz vazduha tretirati Ada Ciganlija, Makiš, Ostružnica, Umka, Barič, Surčin, Surčinsko polje, Progar, Slanci do Kaluđerice, potez od Višnjičke banje do Kumodraža.

Površine na opštini Obrenovac, kao i Ugrinovci, Dobanovci i Batajnica, biće obuhvaćeni u četvrtak, kada se i završavaju akcije suzbijanja komaraca iz vazduha.

- Na taj način pokrićemo celokupnu teritoriju koja je bitna za zaprašivanje komaraca. Podsećam da se komarci sa zemlje zaprašuju u tri termina, ujutro u 3.00 časa, u 18.00 i 21.00, tako da će ceo posao biti kvalitetno obavljen - istakao je gradonačelnik.

Prema rečima Milice Rajković, rukovodioca službe laboratorijskih istraživanja u JKP "Gradska čistoća", kod komaraca na teritoriji Beograda dosad nije utvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila.

Avioni i piloti branili su Beograd od rojeva komaraca, Foto K. Mihajlović

- Naše ekipe svakodnevno obavljaju monitoring u prestonici, na najmanje 16 lokacija, odnosno oko 140 tačaka mesečno - objasnila je Rajkovićeva. - Kod komaraca sa tih teritorija zasad nije detektovan virus Zapadnog Nila, što ne znači da ga ne očekujemo krajem jula ili početkom avgusta. Virus nismo očekivali kako zbog klimatskih uslova, tako i zbog malog broja komaraca, ali sugrađani ne treba da brinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina