ŠTA JE UTICALO NA POVEĆAN BROJ KOMARACA U BEOGRADU: Najviše ih ima na Paliluli, a ovo je plan za suzbijanje

J.Dinčić

14. 07. 2020. u 11:50 >> 11:50

PROMENLjIVO vreme u prethodnim danima, smene sunca i oblaka, kao i visoka vlažnost vazduha stvorili su idealne uslove za invaziju komaraca koju građani uveliko osećaju.

ШТА ЈЕ УТИЦАЛО НА ПОВЕЋАН БРОЈ КОМАРАЦА У БЕОГРАДУ: Највише их има на Палилули, а ово је план за сузбијање

Foto A.Stevanović

Stručnjaci tvrde da su povećane količine padavina tokom juna na teritoriji prestonice doprinele razmnožavanju larvi rečnih komaraca, iz roda edes. Iako ova vrsta insekata nije prenosilac zaraznih bolesti, njihova osnovna karakteristika je da napadaju ljude i ubadaju tokom dana. Ako bude potrebe, protiv komaraca delovaće se i iz vazduha, i to u nenaseljenim delovima.

Borbu protiv komaraca od ove sezone vodi Gradska čistoća posle dugogodišnje "strategije" Zavoda za biocide. "Čistoća", kao i Zavod prethodnih godina, sprovode tretmane zaprašivanja sa zemlje. I jedni i drugi spominju Beograđanima poznatu argumentaciju da Evropska unija ne preporučuje zaprašivanje iz vazduha, koje navodno šteti pčelama. Građani su, inače, uvereni da je uništavanje iz vazduha bez premca, ali se godinama ne organizuje osim izuzetno kao prošle godine, i to samo jedan dan.

- Sve dalje aktivnosti vezane za ovu vrstu tretmana zavisiće od brojnosti odraslih formi komaraca u narednom periodu - objašnjavaju u JKP "Gradska čistoća". - Ukoliko bude bilo potrebe, predložiće se suzbijanje odraslih formi komaraca iz vazduha, ali će akcenat prilikom ovih tretmana biti isključivo iznad nenaseljenih delova grada.

SUZBIJANjE OD MAJA

EKIPE JKP "Gradska čistoća" krenule su još u maju sa tretmanima suzbijanja komaraca uređajima sa zemlje. Tretmani se sprovode uređajima za hladno zamagljivanje i uređajima za termalno zamagljivanje. Do sada je urađeno ukupno 52.000 hektara, od čega 28.000 hektara hladnim zamagljivanjem i 24.000 hektara termalnim zamagljivanjem na teritoriji svih 17 gradskih opština.

U "Čistoći" objašnjavaju da je brojnost komaraca ista kao i svake godine. Jedina razlika je što su se dosadni insekti umesto postepeno od aprila, kada je početak njihove sezone, ove godine pojavili nešto kasnije. Takođe, njihova sezona preklopila se sa aktivnošću takozvanog kućnog komarca koji je dominantan u ovom periodu godine. Posebno su aktivni u blizini reka i u šumama.

- Usled povećane količine padavina tokom juna došlo je do pojave privremenih vodenih površina u šumama - objašnjavaju stručnjaci. - Takva staništa pogoduju razvoju larvi šumskih, odnosno rečnih komaraca, što je uslovilo povećanje njihove brojnosti u proteklih deset dana.

Foto Privatna arhiva

Rečne vrste komaraca karakteristične su i po tome što mogu da prelete razdaljinu i po deset kilometara, tako da sa leve obale Dunava, gde im je leglo, bez problema prelete na novobeogradsku i zemunsku stranu. Zasad, najviše komaraca ima na Paliluli, duž leve obale Dunava, kao i u naseljima na opštinama Surčin, Zemun i Grocka. Ali i u centralnim gradskim opštinama na Starom gradu i Vračaru.

Suzbijanje komaraca planira se prema prethodno izvršenom monitoringu. Prioriteti se daju lokacijama na kojima je zabeležen veliki broj insekata. Tretmani suzbijanja trenutno su usmereni na delove grada uz Savu i Dunav, nasipe, šume, park-šume, groblja, mesta koja su pogodna za razvoj komaraca i prirodna staništa više vrsta komaraca.

Takođe, dosadašnjim analizama nije zabeleženo prisustvo virusa Zapadnog Nila u ispitivanim komarcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili