PROŠLOST BEOGRADA KROZ IGRU I PESMU: U pozorištu "Duško Radović" inkluzivni folklorni ansambl KUD "Luče" (FOTO)

S. V.

03. 12. 2022. u 22:28

KAKO se Beograd razvijao kroz vekove, kako su Beograđani plesali, kakvu su muziku slušali, saznali su svi oni koji su bili u prepunoj sali Malog pozorišta "Duško Radović", gde je nastupio inkluzivni folkolrni ansambl KUD "Luče", kog čine mlade osobe sa autizmom.

ПРОШЛОСТ БЕОГРАДА КРОЗ ИГРУ И ПЕСМУ:  У позоришту Душко Радовић инклузивни фолклорни ансамбл КУД Луче (ФОТО)

Foto I. Marinković

Baš 3. decembra, koji se u svetu obeležava kao Dan osoba sa invaliditetom, ovi talentovani mladi plesači bili su zvezde večeri, jer su prvi put nastupili sami, bez pratnje profesionalnih igrača.

Program "Beograd kroz vekove" počeo je starim gradskim pesmama i melodijama, a umetnici su se posle toga promenili kostime i zaigrali tvist, sving... Kada je na red došao hit Zdravka Čolića "April u Beogradu", publika je uglas pevala. A na kraju nastupa - višeminutni gromoglasni aplauz, osmesi i pokoja suza gledalaca.

Kako nam je rekao Miloš Vlahović, folklorni pedagog KUD "Luče", pripreme mladih sa autizmom za ovaj zahtevan ali uzbudljiv i slojevit nastup trajale su gotovo tri meseca.

- Spremali smo se od septembra, probe su trajale tri sata svake subote u OŠ "Svetozar Marković" na Neimaru - kaže Vlahović.

- Ovaj nastup sadrži i igru i pesmu, a među tom decom imamo samo one koji pevaju, dok drugi i igraju i pevaju, pa smo se lepo snašli. Ima ih 13, ali su već navikli na scenu i zaista se osećaju kao pravi umetnici. Oni su presrećni, radosni i to nam je najveća nagrada.

Cilj ovog projekta je da se kroz umetnost, kao univerzalno sredstvo komunikacije napravi most između osetljivih grupa i šire društvene zajednice. To se moglo videti i letos, kada su mladi folkloraši sa autizmom nastupili sa profesionalnim ansamblom svog KUD "Luče" u CK "Vlada Divljan". Na njihove bećarce, kao i na igre iz Šumadije publika nije bila nimalo ravnodušna. Baš kao i sinoć, kad su svojom igrom i pesmom provukli Beograd kroz vekove.

PODRŠKA GRADA

ORIGINALNI scenario i režiju "Beograd kroz vekove" potpisuje Đorđe Makarević, a program realizuje NVO "Maska" pod pokroviteljstvom gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Na početku večeri, emitovan je video-spot "Evropska godina mladih kroz motivacione priče mladih Beograđana sa invaliditetom" u produkciji Nacionalne organizacije osoba sa inaliditetom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024