"VUK" ĆE NOVU 2023. ČEKATI U BEOGRADU: Restauracija spomenika srpskom reformatoru teče po planu (FOTO/ VIDEO)

J. ILIĆ

01. 12. 2022. u 19:11

SANACIJA i restauracija spomenika Vuku Karadžiću u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu ide po planu, a prema očekivanjima, obnova simbola Beograda trebalo bi da bude završena do kraja godine.

ВУК ЋЕ НОВУ 2023. ЧЕКАТИ У БЕОГРАДУ: Рестаурација споменика српском реформатору тече по плану (ФОТО/ ВИДЕО)

Vajar Zoran Kuzmanović u ateljeu, Foto N. Živanović

Vajar Zoran Kuzmanović otvorio je novinarima vrata svog ateljea kako bi se, zajedno sa čelnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uverili da planirani radovi na Vukovom spomeniku protiču u najboljem redu.

Kuzmanović navodi da je prvi utisak da je Vukov spomenik u značajno boljem stanju od "Pobednika" koga je takođe restaurirao, i da nije bilo većih iznenađenja na skulpturi.

- Zanimljivost na koju smo na početku naišli jeste hemijski sastav bronze koji je malo neuobičajen, odnosno legure kalaja ima malo manje nego što je uobičajeno. Rezultat toga je da je spomenik patinirao ka crnoj boji, a zelena patina nastala je tek u poslednjih nekoliko godina. I to je bio alarmantni trenutak kada je trebalo da nastupi restauracija, jer kada je patina udebljana preko mere, proces oksidacije se ubrzava. Taj alarm smo prepoznali kada smo uradili stručnu analizu, navodi vajar.

Pre ove kompletne rekonstrukcije rađeni su konzervatorsko-restauratorski postupci u dva navrata. Prvi put 1954. godine, kada su popravljane granitne ploče na postamentu, kao i četrdeset godina nakon toga, 1995. godine, kada je, između ostalog, obnovljeno betonsko jezgro postamenta.

Vukov spomenik je jedan od najznačajnijih javnih spomenika u Beogradu. Delo je značajnog srpskog vajara Đorđa Jovanovića. Spomenik Vuku Karadžiću otkriven je 7. novembra 1937. godine, povodom 150-godišnjice Vukovog rođenja. Zbog svojih kulturno-istorijskih vrednosti spomenik je utvrđen za kulturno dobro 1965. godine.

- Radovi su na osnovu Idejnog projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda zvanično počeli 7. novembra 2022, na dan kada je spomenik postavljen pre 85 godina. Nadamo se da ćemo ga završiti do kraja godine, i da ćemo u periodu od 20. do 25. decembra opet moći da kažemo "Naći ćemo se kod Vuka", izjavila je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda tokom obilaska radova na restauraciji.

Restauracija posle 85 godina

PROJEKTOM je predviđena zamena kamene obloge koja je 1995. prilikom izveđenja radova na podzemnoj stanici urađena brzo i nedovoljno kvaliteno i bez mogućnosti da se tada uradi bilo šta sa skulpturom. Sada je prilika da obnovimo postament u celini i imamo mogućnost da se uradi kompletan pregled bronzane skulpture, da bude očišćena, sređena i aptinirana, kaže Zoran Tucić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)