MAJSTORI NA KAPIJAMA KALEMEGDANA: U toku rekonstrukcija značajnih istorijskih objekata na beogradskom utvrđenju (FOTO)

A. Z. K.

22. 08. 2022. u 06:20

NA BEOGRADSKOJ tvrđavi u toku su radovi na rekonstrukciji Zindan i kapije Karla Šestog, a uskoro će biti sređena i kapela Svete Petke.

МАЈСТОРИ НА КАПИЈАМА КАЛЕМЕГДАНА: У току реконструкција значајних историјских објеката на београдском утврђењу (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Kada građevinari završe posao i sklone skele sa Zindan kapije, ovaj prostor na Tvrđavi postaće novo mesto za održavanje kulturnih manifestacija u prestonici.

Za uređenju najpoznatije kapije na Beogradskoj tvrđavi, Grad je tokom prošle godine izdvojio oko milion evra. Urušeni svod prolaza biće uređen, a trebalo bi da se uradi hidroizolacija kako bi se sprečilo prodiranje vlage u zidove Crkve Ružice. U planu je da po završetku radova ovo postane mesto na kome će se organizovati različiti kulturni događaji.

- Kapija Karla Šestog pre 50 godina je poslednji put rekonstrusana. Na njoj su vidljive promene, stanje kamene fasade je alarmantno jer je delom u fazi raspadanja, sanacija je bila neophodna. I na ovom objektu, osim obnove oštećenih delova, biće urađena i hidroizolacija - ovo su za "Novosti" rekli u JP "Beogradska tvrđava" pred početak rekonstrukcije kapije u Donjem gradu.

PRETHODNI RADOVI

U PRETHODNOM periodu obnovljeni su Damad Ali-pašino turbe, Male stepenice Jelisavete Načić i Velike stepenice. Rekonstrusani je Spomenik zahvalnosti Francuskoj i Pobednik. Osim toga uređen je i plato kod Pobednika, vraćen je spomenik Slepi guslar, obnovljena Sahat kula.

U junu je najavljena i rekonstrukcija kapele Svete Petke, a za ove radove Grad je izdvojio 100.000 evra. U planu je da radovi koji bi trebalo uskoro da počnu spreče prodiranje vlage, koja uništava građevinu i mozaike. Ovaj verski objekat značajan je i za SPC, vernike i Beograd, pa su zato gradski čelnici odlučili da se odvoje sredstva za uređenje kapele.

Projekte za rekonstrukciju i uređenje ovih važnih beogradskih objekata izradio je Zavod za zaštitu spomenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju