UZ VODENU KAPIJU I UTVRĐENJE: Na Kalemegdanskoj tvrđavi počeli da se pojavljuju i godinama zatrpani delovi

A. V. V.

01. 04. 2022. u 12:00

IZGRADNjA Linijskog parka ne znači samo stvaranje najveće javne zelene površine u Beogradu već i otkrivanje naše istorije.

УЗ ВОДЕНУ КАПИЈУ И УТВРЂЕЊЕ: На Калемегданској тврђави почели да се појављују и годинама затрпани делови

Kapija je izgrađena tokom 18. veka , Foto Beoinfo

To se posebno odnosi na kompleks Beogradske tvrđave gde ima mnogo fortifikacija ka reci, koje su bile zatrpane kada je 1938, uprkos protivljenju javnosti, izgrađena pruga.

Ovo je juče istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom obilaska Vodene kapije na Kalemegdanu, na kojoj se sprovode zaštitna arheološka istraživanja u sklopu izgradnje prve faze Linijskog parka.

- Šetnja Linijskim parkom biće zapravo šetnja kroz istoriju. Ova kapija je, inače, građena u 18. veku, delom je austrijska, delom turska, ali u okviru nje izgleda da su pronađeni i delovi srednjovekovnih utvrđenja despota Stefana Lazarevića - rekao je Vesić.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da su trenutno u toku radovi na prvoj celini Linijskog parka, od ukupno deset.

- Ona je najspecifičnija iz ugla arhitektonskog i građevinskog nasleđa Beograda - objasnio je Stojčić.

- Projekat smo prilagodili tako da Vodena kapija bude i prezentovana, a pešaci će moći to da iskoriste i siđu na dno, kako bi prošli ispod bedema. Čitav prostor prve celine mahom će se odlikovati mnogobrojnim prezentacijama tvrđave, tako da ćemo dobiti funkcionalnu biciklističko-pešačku stazu i ozelenjen prostor usred dugovekovne istorije Beograda.

DRUGA CELINA KOD KULE NEBOJŠA

GRADSKI urbanista Marko Stojčić precizirao je i da se će se prva celina nastavljati ka "25. maju", kod Kule Nebojša, gde, kako je naglasio, ima dosta elemenata koji su do sada biti sakriveni zbog pruge. Nakon toga planirano je da se počne i sa izgradnjom treće celine kojom se "ulazi" u savremeni Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)