SVETA PETKA DO KRAJA GODINE U NOVOM RUHU: Grad izdvojio 100.000 evra za sanaciju sakralnog objekta na Kalemegdanu

A. Z. K.

15. 06. 2022. u 14:42

GRAD je obezbedio 100.000 evra za rekonstrukciju kapele Svete Petke na Kalemegdanu!

СВЕТА ПЕТКА ДО КРАЈА ГОДИНЕ У НОВОМ РУХУ: Град издвојио 100.000 евра за санацију сакралног објекта на Калемегдану

Prota Vladimir Vukašinović i Goran Vesić, Foto Tanjug

Na ovaj način biće sprečeno da vlaga i voda koja se izliva uništavaju građevinu i mozaike u jednom od najposećenijih i najpopularnijih sakralnih objekata u prestonici. Kapela će biti rekonstruisana po projektu koji pravi Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, a očekuje se da posao sanacije bude završen do kraja godine.

Ovo je juče saopštio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, nakon sastanka na Beogradskoj tvrđavi.

Molbu da se ovaj objekat sanira uputio je prota Vladimir Vukašinović. Kako je rekao, kapela je već godinama u lošem stanju, a najveću muku zadaje vlaga.

Grad je imao sluha za ovu sugestiju, pa je odlučeno da se odvoje sredstva iz gradske kase.

- Kapela je veoma značajana kako za SPC, tako i za Beograd i bio je zaista poslednji trenutak da se obavi restauracija - rekao je Vesić.

Prostor oko Crkve Ružice, Foto Tanjug

- Grad je izdvojio novac, i taj posao ćemo raditi zajedno sa našom crkvom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Nastavićemo da obezbeđujemo dodatni novac kako bi kapela bila u potpunosti rekonstruisana i kako bi svi koji dolaze u nju bili sigurni da dolaze u objekat koji će biti očuvan za vekove.Kapela Svete Petke i Crkva Ružica nalaze se u okviru kulturno-istorijske celine "Beogradska tvrđava", koja je utvrđena za spomenik kulture od izuzetnog značaja.Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Olivera Vučković rekla je da su ova dva verska objekta među najznačajnijima u okviru Tvrđave.

- Zavod radi projekat koji će omogućiti da ovaj prostor u narednih godinu dana dobije potpuno drugačiji izgled. Svi oni nedostaci koji su se pokazali kod ovih objekata biće otklonjeni i zahvaljujući sredstvima Grada rekonstrukcija će biti gotova do kraja godine - rekla je Olivera Vučković.

Izgrađena na mestu zemunice

PRVOBITNA kapela bila je zemunica u koju se ulazilo niz stepenice, a mali hodnik vodio je do izvora. Patrijarh Varnava inicirao je izgradnju sadašnjeg objekta zbog lošeg stanja u kome se zemunica nalazila. Kapela koju danas posećuje veliki broj vernika izgrađena je i osveštana 1937. godine. Prvo su na zidovima bile urađene freske, koje su propale zbog lošeg materijala. Kako bi se živopis održao, odabrana je tehnika mozaika, koja i danas krasi kapelu, a dekoraciju je uradio slikar Đuro Radulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!