NA KALEMEGDANU TRI PROJEKTA: Na Beogradskoj tvrđavi izvode se radovi na Zindan i kapiji Karla Šestog

A. Z. K.

03. 04. 2022. u 07:52

U DECEMBRU su na Beogradskoj tvrđavi započeta tri velika projekta, rekonstrukcija Zindan i kapije Karla Šestog, i postavljanje video-nadzora i bežičnog interneta.

НА КАЛЕМЕГДАНУ ТРИ ПРОЈЕКТА: На Београдској тврђави изводе се радови на Зиндан и капији Карла Шестог

Zindan kapija / Foto M. Anđela

Kako su za "Novosti" rekli u JP "Beogradska tvrđava" dinamika radova, po fazama projekta, izvodi se u skladu s vremenskim prilikama.

- Na Zindan kapiji predviđena je restauracija urušenog svoda prolaza - rekli su za "Novosti" u JP "Beogradska tvrđava". - Radovi koji se izvode na ovom spomeniku trebali bi da spreče prodiranje vlage unutar bedema ali i u zidove Crkve Ružice. Kapija Karla Šestog pre 50 godina je poslednji put rekonstrusana. Na njoj su vidljive promene, stanje kamene fasade je alarmantno jer je delom u fazi raspadanja, i sanacija je bila neophodna. I na ovom objektu, osim obnove oštećenih delova, biće urađena i hidroizolacija.

U decembru je započet i projekat kojim je predviđeno postavljanje video-nadzora i bežičnog interneta. Planirano je da na 64 lokacije na tvrđavi u parku Kalemegdan bude postavljeno 67 kamera visoke rezolucije. Na mestima gde nije moguće montirati video-nadzor biće postavljeni stubovi s kamerama, koji će biti visoki oko četiri metra.

Na tvrđavi će u okviru ovog projekta biti instalirana i bežična internet mreža.

- U planu je da na Kalemegdanu bude ukupno 16 pristupnih tačaka, a to će biti na mestima gde se turisti najčešće zadržavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)