FORMULU PALI STRUJA: "Drumska strela" predstavila prvo vozilo na elektro pogon

G. N.

16. 12. 2021. u 21:55

PRVI srpski Formula student tim "Drumska strela" sinoć je na Mašinskom fakultetu svečano predstavio prvu formulu na električni pogon.

ФОРМУЛУ ПАЛИ СТРУЈА: Друмска стрела представила прво возило на електро погон

Foto: Petar Milosevic

Na projektu je dve godine radilo više od stotinu studenata sa šest fakulteta, a podizanjem cirade sa najnovijeg vozila, simbolično je počela Nova godina, zaključak je tima inženjera.

Projektovanje i izrada bolida na električni pogon je zahtevan projekat i za stručnjake u savremenoj automobilskoj industriji, a grupa mladih ambicioznih ljudi dokazala je da hvata korak sa savremenom tehnologijom.

- Treba pratiti studente i verovati u ono što rade - rekao je dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović, prvi mentor Formula student tima.

- Dodatna vrednost Formula student tima jeste saradnja sa drugim fakultetima, jer nema mnogo stvari koje spajaju fakultete sa Univerziteta. To što predstavljamo vozilo na elektropogon pokazuje da idemo napred.

Novi bolid ima unikatne litijum-polimerske baterije koje ga snabdevaju energijom. Niz isprojektovanih inovacija omogućiće da elektroformula dostigne brzinu od 100 kilometara na sat za manje od tri sekunde.

SARADNjA

U PROJEKTU su zajedničke snage udružili studenti Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Arhitektonskog i Fakuleta organizacionih nauka. Doprinos su dale i njihove kolege sa Vojne akademije i Fakulteta dramskih umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!