PRIJAVE OD DANAS: Biće refundiran novac roditeljima đaka prvog i drugog razreda za nabavku udžbenika, potrebni su ovi dokumenti

B. BORISAVLjEVIĆ

20. 08. 2021. u 08:51

RODITELjI učenika prvog i drugog razreda, od danas do 30. septembra, mogu da se prijave Fondaciji za mlade talente Beograda za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od oko 6.000 dinara koliko, u proseku, košta osnovni komplet udžbenika.

ПРИЈАВЕ ОД ДАНАС: Биће рефундиран новац родитељима ђака првог и другог разреда за набавку уџбеника, потребни су ови документи

Foto N. Živanović

Iako su mnoge škole već završile nabavku udžbenika, a roditelji pri kraju otplate knjiga, i njima će biti uplaćen novac u iznosu cena udžbenika za srpski jezik, matematiku, svet oko nas i strani jezik.

Na sajtu Grada i Fondacije za mlade talente, postoji formular za onlajn prijavljivanje, a roditelji će moći i lično da predaju potrebnu dokumentaciju na Trgu Nikole Pašića 6.

- Nećemo čekati da se završi konkurs, već kako ko bude ispunjavao uslove, novac će biti uplaćivan u roku od nekoliko dana - istakao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. - Potrebna je potvrda iz škole da je dete upisano u prvi ili drugi razred, uz napomenu od kog izdavača su udžbenici i da đak ne koristi besplatne udžbenike po programu Ministarstva prosvete, očitana lična karta, kopija platne kartice na kojoj se vidi broj žiro računa.

Refundaciju troškova za kupovinu udžbenika dobiće 34.000 roditelja, a iz gradske kase će za ove namene biti izdvojeno 190 miliona dinara, odnosno nešto više od milion i po evra.

- Nabavka udžbenika za naše đake išla je preko škole i roditelji su već pri kraju otplate - kaže Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, jedne od najvećih osnovnih škola u Srbiji. - Ovo je odličan način refundacije troškova roditeljima na njihov račun, a ne da to ide preko izdavača, pa da im oni vraćaju novac. Propisano je, inače, da otplata udžbenika preko škole, mora da bude najmanje u tri rate. Đaci udžbenike dobijaju u junu ili avgustu, zavisi od izdavača.

Pored subvncionisanja troškova za kupovinu kompleta osnovnih udžbenika za prva dva razreda, od 1. septembra počinje podela tableta za 67.592 učenika trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda, sa besplatnim internetom, kao i digitalnih udžbenika. Za škole je četvrtak bio poslednji dan za dostavu spiskova učenika. Kako bi mogli da rade na digitalnim udžbenicima, Grad će kupiti 6.752 laptop računara za učitelje i nastavnike koji predaju od trećeg do šestog razreda.

NE TREBA SLATI FISKALNI RAČUN

VEĆINA roditelja đaka prvog i drugog razreda, udžbenike nabavlja preko škole, pa je malo onih koji sa spiskom knjiga idu u knjižaru.

Oni koji su se, ipak, odlučili da kupe knjige u knjižari, ne treba da dostavljaju fiskalni račun pošto se, uz potvrdu koju izdaju obrazovna ustanova, navodi kog izdavača je škola izabrala i koja je cena kompleta udžbenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)