UZ PRIJAVU, IDE I DATUM UPLATE: Učenici prvog i drugog razreda osnovne škole odlukom grada imaće besplatne udžbenike iz četiri predmeta

B. BORISAVLjEVIĆ

16. 08. 2021. u 10:53

RODITELjI učenika prvog i drugog razreda će, automatski, po obradi podataka, dobiti informaciju koliko sredstava i u kom roku će im biti uplaćeno na račun, u proseku oko 6.000 dinara,najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačenika.

УЗ ПРИЈАВУ,  ИДЕ И ДАТУМ УПЛАТЕ: Ученици првог и другог разреда основне школе одлуком града имаће бесплатне уџбенике из четири предмета

Foto P. Milošević

Grad je nedavno objavio javni poziv za dodelu bespovratnih novčanih sredstava u visini osnovnih paketa štampanih udžbenika za prvi i drugi razred osmoletke.

Predmeti će se obrađivati sukcesivno i neće se čekati da se konkurs završi. Prijavljivanje Fondaciji za talente Beograda, počinje 20. avgusta i trajaće do 30. septembra.

Prema rečima Gorana Vesića, za prijavu na konkurs potrebno je samo nekoliko papira - potvrda iz škole za upis deteta u prvi ili drugi razred, u kojoj i stoji napomena čije je udžbenike škola izabrala, lična karta, kopija platne kartice, a za svako dete po automatizmu se nabavlja izvod iz matične knjige rođenih. Roditelji mogu konkurisati i onlajn.

- Javni poziv je objavila Fondacija za mlade talente Beograda, svi roditelji čija deca pohađaju prvi i drugi razred mogu da se jave i konkurišu za bespovratna sredstva u vrednosti koliko iznose četiri udžbenika - svet oko nas, srpski ili maternji jezik, matematika i izabrani strani jezik - navodi Vesić. - Vrednost ovih udžbenika zavisi od izdavača do izdavača, u proseku je oko 6.000 dinara. Na konkurs ne mogu da se jave roditelji koji već dobijaju besplatne udžbenike od Ministarstva prosvete. To su roditelji slabijeg materijalnog stanja.

Pored kupovine osnovnih udžbenika za prva dva razreda osnove škole, Grad će za đake, od trećeg do šestog razreda, kupiti 67.592 tableta. Oni će biti podeljeni u školama, koje će obavestiti roditelje o načinu preuzimanja. Vesić ističe da će deca od trećeg do šestog razreda ove godine imati i regularne udžbenike.

- Roditelji će potpisivati revers za preuzimanje. Posle tri godine tableti postaju njihovo vlasništvo - navodi zamenik gradonačelnika. - Osigurani su i imaju internet karticu Telekoma Srbije, kao i kod za digitalni udžbenik. To znači da će svako dete imati internet na svom tabletu, bez obzira na to da li ga ima u kući ili ne. Mi ćemo sledeće godine kupiti tablete za decu koja dolaze u treći razred, a šestaci će svoj preneti za sedmi razred. Za dve godine ćemo tabletima obezbediti svu decu u osnovnoj školi.

Kako bi nastavnici i učitelji bili opremljeni za digitalnu nastavu, Grad će do 15. septembra obezbediti skoro 7.000 laptopa za učitelje i nastavnike u nastavi od trećeg do šestog razreda.

- Mi ćemo Zakonom o obrazovanju, koje radi Ministarstvo prosvete, a čiji sam član Radne grupe, predvideti obavezu da ubuduće postoje i digitalni udžbenici - rekao je Vesić. - Ovo je velika pomoć Grada Beograda deci na teritoriji grada i to ne radi nijedna loklana samouprava u Srbiji, niti na Balkanu. To je posledica toga što imamo više sredstava i možemo da ulažemo i u obrazovanje. Ovo je jedno od najboljih ulaganja koje smo uradili, to je ulaganje u budućnost dece i budućnost zemlje.

Pomoć Grada u vidu besplatnih osnovnih udžbenika i tablet računara, dobiće više od 100.000 učenika osnovnih škola.

NADOKNADA I ZA VEĆ KUPLjENE KNjIGE

NEKE osnovne škole već su završile postupak javnih nabavki i nabavile udžbenike za prvi i drugi razred osnovne škole, a roditelji otplatili knjige u potpunosti ili samo deo iznosa. I njima će Grad refundirati troškove za kupovinu četiri osnovna udžbenika.

- Grad je ovu odluku doneo početkom ove godine, jer su neki roditelji već platili udžbenike ili nabavili polovne - kaže Vesić. - Ovo je bio najjednostavniji način da im se novac vrati.

TEZGE NA TRGU NIKOLE PAŠIĆA

PO tradiciji, preprodavci školskih knjiga u Kosovskoj ulici već su otvorili svoje "pokretne" štandove u gepecima automobila. Iako bi kupovina polovnih knjiga trebalo da bude ušteda za kućni budžet, to prethodnih godina nije bila praksa, već su cene bile iste ili čak veće.

I na Trgu Nikole Pašića počelo je postavljanje tezgi za prodaju udžbeniku. "Navala" đaka i roditelja se očekuje sa početkom školske godine, kada budu saznali koje im knjige trebaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a